Paklena noć u Kijevu, poginulo 25 osoba

Kijev

Kijev

Ukrajinski ministar zdravlja potvrdio je da je u sukobima između demonstranata i policije u Kijevu poginulo 25 osoba. Policija je sinoć oko 2 sata ponovno napala građane na Trgu nezavisnosti.

Pokušaj dogovora vlade i opozicije nije uspio. Demonstranti su, prema tvrdnjama lokalnih medija, zauzeli vladine zgrade u nekoliko gradova u zapadnom dijelu te zemlje.

Opozicioni vođa Vitalij Kličko ranije je, nakon razgovora s predsjednikom Viktorom Janukovičem, kazao da nije postignut dogovor kako prekinuti nasilje. Kličko je kazao da je napustio sastanak u srijedu navečer nakon što je predsjednik zahtijevao da centralni kijevski trg, koji su zauzeli protuvladini demonstranti, bude bezuvjetno očišćen.

Januković je pozvao je vođe opozicije da se odvoje od radikala te ih upozorio da će u suprotnom s njima ‘drukčije razgovarati’, javio je Reuters. Janukovič je također, u službenoj izjavi, za neke članove protuvladine opozicije.

Ukrajinski demonstranti zauzeli su vladine zgrade u nekoliko gradova u zapadnom dijelu te zemlje, dok na kijevskom Trgu nezavisnosti gori sjedište demonstranata.

Na Trgu nezavisnosti, policiju i demanstrante razdvaja plameni zid od zapaljenih guma, šatora i stabala. Samo nekoliko sati prije policijske akcije Moskva je Ukrajini dala dvije milijarde dolara pomoći, a zauzvrat je zahtijevala odlučnu akciju u gušenju protesta. Istodobno, Kličko je pozvao Zapad na intervenciju.

Posted by on 2014-02-19. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login