‘Pakleni’ ulazak u ljeto

ljetoNa sjevernoj zemljinoj hemisferi ljeto je stiglo 21. juna u jedan sat i pet minuta poslije ponoći i trajat će 93,65 dana, odnosno do 22. septembra.

Ovaj dan biće najduži u godini, a noć najkraća.

Ljeto na sjevernoj hemisferi počinje u trenutku kada Sunce, u svom prividnom godišnjem kretanju po nebu, dostigne liniju sjevernog povratnika. To je najviša tačka do koje Sunce može doći.

Ono se za kratko zaustavlja i zbog toga se taj trenutak naziva ljetni solsticij. Taj dan u godini je najduži, a noć je najkraća.

U isto vrijeme na južnoj zemljinoj hemisferi počinje zima.

Prema prognozama meteorologa, prvog dana ljeta, biće pretežno sunčano, vruće i još malo toplije. Kasnije popodne i uveče nestabilno, pa će ponegdje na sjeveru i istoku biti pljuskova sa gradom, a moguće su i lokalne nepogode sa gradom.

Najviša dnevna od 32 do 37, na jugu i do 39, a na planinama od 28 do 30 stepeni Celzijusa.

Građanima se preporučuje da ne izlaze iz svojih domova između 10.00 i 17.00 sati, a da u šetnju idu samo ujutro i uveče.

Savjetuje se tuširanje ili kupanje u mlakoj vodi, lagana široka svijetla odjeća od prirodnih materijala, šešir širokog oboda ili kapa i sunčane naočare, te izbjegavanje napornog fizičkog rada.

Preporuka je i da se pije dovoljno tečnosti i izbjegava alkohol, a da obrocu budu češći i manji.

Posted by on 2012-06-21. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login