Palestinci neće odustati od svoje zemlje pod okupacijom

Palestina

Palestina

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas danas je izjavio da njegov narod neće odustati od svog dugogodišnjeg zahtjeva za uspostavu nezavisne države na teritoriju cijele palestinske zemlje koju je Izrael okupirao 1967. godine, zajedno za Al-Qudsom,  odnosno istočnim Jerusalemom, kao svojom prijestolnicom.

“Nastavit ćemo pregovore sa Izraelom prema rasporedu, u trajanju od devet mjeseci”, Izjavio je Abbas u Ramali na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj za kanadskim premijerom Stephenom Harperom koji je u zvaničnoj posjeti zemlji, javio je novinar Anadolu Agency (AA).

“Nadamo se da će pregovori voditi dogovoru koji će otvoriti vrata uspostavi dvije države u kontekstu međunarodne legitimnosti i inicijative arapskog mira,” dodao je Abbas.

Naglasio je da Palestinci Al-Quds žele učiniti “otvorenim gradom” za sljedbenike svih religija.

Abbas je ponovio da odbija bilo kakvo prisustvo Izraela unutar buduće palestinske države.

U međuvremenu je Harper, koji je danas u Palestinu stigao iz Izraela, rekao da njegova država podržava napore Vašingtona da posreduje između Izraela i Palestine.

Dodao je da pregovori predstavljaju jedino sredstvo ostvarivanja nezavisne palestinske države i da će Kanada nastaviti pružati finansijsku i sigurnosnu pomoć Palestincima.

Posted by on 2014-01-21. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login