Papa Franjo stigao u historijsku posjetu Iraku

Avion u kojem se nalazi papa Franjo, duhovni vođa katolika, sletio je u Bagdad, glavni grad Iraka, gdje će boraviti u četverodnevnoj posjeti, što je njegovo najrizičnije inozemno putovanje od izbora 2012. i prva posjeta pontifika toj zemlji.

papa Franjo
papa Franjo

Avion Alitalije koji je prevozio papu, njegovu pratnju, sigurnosno osoblje i oko 75 novinara, napustio je jutros rimski aerodrom Leonardo da Vinci na 4,5 satnom letu do iračkog glavnog grada Bagdada.

Papa Franjo izjavio je ranije da ljudi u Iraku ne smiju ponovo biti iznevjereni, nakon što je njegovom prethodniku Ivanu Pavlu Drugom bila zabranjena posjeta toj zemlji 2000. godine.

Papa je pred posjetu Iraku koja će trajati do ponedjeljka, 8. marta, pozvao vjernike da se mole kako bi njegov odlazak u tu zemlju prošao na najbolji način i donio željene rezultate.

On je izjavio je da je cilj njegove posjete da pokaže solidarnost sa hrišćanskom zajednicom u Iraku, koju čini oko 300.000 ljudi, što je tek jedna petina u odnosu na njihov broj prije američke invazije 2003. godine i brutalnog nasilja islamističkih militanata koje je uslijedilo nakon toga.

Zbog dolaska pape iračke vlasti preduzele su oštre mjere bezbjednosti za čije spovođenje je angažovano dodatnih nekoliko hiljada sigurnosnih službenika.

Posjeta pape dolazi nakon niza raketnih i bombaških samoubilačkih napada, koji su izazvali strahovanje za njegovu sigurnost.

Osim zabrinutosti zbog mogućeg nasilja, posjetu pape dodatno komplikuje nagli porast broja zaraženih virusom korona.

Specijalne jedinice iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova i vojska Iraka postaviće poseban sigurnosni kordon oko pape gdje god da krene, a dronovi će neprestano nadgledati rute kojima će se kretati.

Timovi za eksplozive i antiterorističke jedinice biće u pripravnosti u slučaju otkrivanja bilo kakvih sumnjivih naprava ili izbijanja uličnih sukoba.

Osim toga, okupljanjima u čast posjete pape Franje prisustvovaće i prerušeni obavještajci i službenici državne sigurnosti.

Tim tehničara će da ometa ili prekida sumnjive pozive ili radijsku komunikaciju.

Ukupno 10.000 obučenih službenika brinuće se za sigurnost pape.

Na ulicama su postavljeni bilbordi i posteri sa likom pape Franje, a iračke i vatikanske zastave postavljene su na zgradama.

Iračka Vlada uvela je zabranu putovanja između provincija i policijski sat od 20.00 do 5.00 sati radnim danima, a vikendom je uveden cjelodnevni policijski sat.

Posted by on 2021-03-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login