Papa Franjo zvanično stupio na dužnost

Papa Franjo Nakon inauguracije koja je obavljena na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, novoizabrani papa Franjo i službeno je počeo obavljati dužnost vrhovnog poglavara Rimokatoličke crkve.

Misu, koja je počela u 9:30 sati po lokalnom vremenu, pratilo je skoro milion ljudi iz cijelog svijeta. Među njima su se nalazile desetine predsjednika država i vlada.

Na početku mise kardinal Angelo Sodano uručio je papi Franji Ribarov prsten, a papa je pozvao na zaštitu najslabijih.

Papa, koji je uzeo ime po ugledu na Franju Asiškog, zaštitnika siromašnih, poručio je da treba živjeti u čestitosti i prijateljstvu, u povjerenju i dobru i da je sve to povjereno čovjeku, čuvaru Božijih darova.

“Moramo zaštititi ljudski rod, a posebno najsiromašnije, najslabije, najmanje važne, one koji su gladni, žedni, strance, one koji su goli ili u zatvoru”, poručio je vjernicima.

Inauguraciji pape Franje, koji je izabran na tu dužnost 13. marta, prisustvovali su brojni svjetski lideri, poput italijanskog predsjednika Giorgija Napolitana, premijera Marija Montija, zatim zamjenika američkog predsjednika Joea Bidena, argentinske predsjednice Cristine Kirchner, brazilske predsjednice Dilma Rousseff, zamjenika turskog premijera Bekira Bozdaga i drugih. Inauguraciju pape pratili su predstavnici različitih organizacija iz 132 zemlje.

Papa Franjo se nakon inauguralne mise vratio u Baziliku Svetog Petra gdje će primiti predstavnike drugih vjerskih zajednica i brojne političke dužnosnike.

U Vatikanu su povodom inauguracije pape poduzete vrlo oštre mjere sigurnosti. Osim velikog broja policajaca koji su se našli na Trgu Svetog Petra i nadgledanja cijelog događaja iz zraka, na krovovima okolnih zgrada postavljeni su snajperisti.

Osobe koje su stigle kako bi prisustvovale inauguraciji, morale su proći kroz veoma oštre kontrole uključujući detektore metala. Zračni prostor iznad Rima tokom ceremonije inauguracije bio je zatvoren za saobraćaj.

Posted by on 2013-03-19. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login