Papa prihvatio poziv Peresa da posjeti Izrael

papa Franjo

papa Franjo

Izraelski predsjednik Shimon Peres u utorak je pozvao papu Franju da posjeti Izrael, tokom njihovog prvog međusobnog susreta na kojem je novi Papa apelovao na mir na Bliskom istoku.

Papa je prihvatio poziv “sa spremnošću i radošću”, saopćio je portparol Vatikana, ali nije bilo nikakvih nagovještaja kada bi do posjete moglo doći, prenosi Reuters.
Očekujem vas u Jerusalemu, ne samo ja nego i kompletna država Izrael – poručio je Peres Papi u prisustvu novinara nakon 30-minutnih privatnih razgovora u vatikanskoj Apostolskoj palati.

Franjo, bivši argentinski kardinal Jorge Bergoglio, uputio je apel za mir između Izraelaca i Palestinaca tokom svog uskršnjeg obraćanja u prošlom mjesecu.

U saopćenju iz Vatikana navodi se da su oni raspravljali i “mogućnostima nastavka pregovora oko rješenja koje bi poštovalo legitimne težnje dva naroda, tako odlučujuće doprinoseći miru i stabilnosti u regiji”,

Oni su se također složili oko potrebe za političkim rješenjem građanskog rata u susjednoj Siriji.

Dvojica Franjinih prethodnika, Ivan Pavao II i Benedict XVI posjetili su Svetu zemlju, uključujući i palestinske teritorije, u 2000. i 2009. godini.

Peres je zatražio od Franje da “moli za sviju nas” i poručio je Papi da će moliti za njega tokom njegove posjete u srijedu centralnom italijanskom grasu Asisiju, gdje će obići grob Svetog Franje, čije je ime Bergoglio usvojio kada je izabran za  Papu.

Franjo će otputovati u Rio de Janeiro u julu kako bi predsjedao Svjetskom danu mladih u organizaciji Katoličke crkve kojem prisustvuju mladi ljudi iz svih krajeva svijeta. Očekuje se da on posjeti rodnu Argentinu početkom  2014.

Posted by on 2013-05-01. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login