Papa prvi put u Anglikanskoj crkvi

Vatikan, papa Franjo

Vatikan, papa Franjo

Papa Franjo postao je prvi katolički poglavar koji je posjetio anglikansku parohiju u Rimu, koristeću historijsku priliku da utiče na veću bliskost nakon viševijekovnog nepovjerenja, predrasuda i neprijateljstva između dviju crkava.

Papa i anglikanski biskup u Evropi Robert Ines molili su se jedan pored drugog u crkvi Svih svetih, koja se nalazi nedaleko od Španskog trga u centru Rima.

Ines je pozdravio Papu i solidarnost koju pokazuje prema izbjeglicama i migrantima.

Papa je u svom govoru istakao da anglikanci i katolici imaju dugogodišnji “pogled jedni na druge pun sumnji i neprijateljstva” i da je bilo viševijekovnognepovjerenja.

– Vremenom, napredak na našem putu ka punom zajedništvu može izgledati spor i nesiguran, ali danas možemo biti ohrabreni ovim našim okupljanjem – rekao je papa Franjo i ohrabrio vjernike obje crkve da uvijek budu oslobođeni predrasuda iz prošlosti.

Tokom posjete anglikanskoj crkvi, jedan od parohijana je Papi dao tradicionalni postan kolač, dok mu je jedna žena poklonila korpu s domaćim džemovima i kolačima.

Anglikanska crkva izdvojila se iz katoličke u 16. vijeku, nakon što je engleskom kralju Henriju VIII uskraćeno pravo na poništenje braka.

Obje crkve nastoje da razviju prijateljske odnose uprkos preprekama među kojima su duboke razlike u pogledu određenih problema poput rukopoloženja žena i dozvola biskupima homoseksualcima da obavljaju dužnost.

Papa je ujedno saopštio i da razmatra mogućnost da posjeti Južni Sudan, koji je zahvaćen građanskim ratom.

Posted by on 2017-02-27. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login