Papandreu traži podršku za mjere štednje

Jorgos Papandreu

Jorgos Papandreu

Grčki premijer Jorgos Papandreu zatražio je danas podršku Francuske nakon što je Vlada u Atini usvojila nove mjere štednje kako bi spasila zemlju od finansijske propasti. Papandreu je, nakon razgovora sa njemačkim zvaničnicima u Berlinu, otputovao u Pariz gdje očekuje pomoć francuskog predsjednika Nikolasa Sarkozija, koji je ranije rekao da grčki partneri iz evrozone nemaju drugog izbora već da podrže Atinu.

“Ne smijemo dozvoliti da jedna članica evrozone padne”, Sarkozi je rekao uoči sastanka sa Papandreuom.

Sarkozi je istakao da će uvođenje evra biti beskorisno, ukoliko Evropa ne podrži Grčku, koja čini napore.

Nakon Pariza, Papandreu će otputovati za Vašington gdje će traži podršku američkog predsjednika Baraka Obame.

Njemački kancelar Angela Merkel i drugi lideri EU oklijevali su da razmotre pomoć Grčkoj kojoj je očajnički potrebno 20 milijardi evra do maja da refinansira dug.

Grčka bi ove godina trebala da pozajmi više od 50 milijardi evra.

Merkelova je nakon razgovora sa Papandreuom rekla da Grčkoj ne treba finansijska pomoć i da je stabilnost evrozone “osigurana”.

Grčki premijer je njemačkom listu “Frankfurter alemajne” rekao da “ne moli za novac, već druge oblike solidarnosti”, dodajući da bi u suprotnom otišao u MMF.

Bivši francuski premijer Loren Fabijus upozorio da bi, ukoliko Grčka bude prisiljena da se obrati MMF-u, to biti “veliki propust za Evropu”.

Atina je obećala EU da će smanjiti javni deficit 2010. godine za četiri procenta sa sadašnjih 12,7 odsto društvenog bruto proizvoda. Međutim, prethodne mjere štednje nisu uspjele da ubijede finansijska tržišta da će Grčka “izvući iz crvenog”.

Grčki zvaničnik rekao je Frans presu da je cilj turneje Papandreua po evropskim prijestonicima da “potvrdi da je Grčka učinila svoj dio i da je sada na Evropi da uradi svoj dio”.

Francuski ministar finansija Kristin Lagar rekla je da je plan štednje “čvrst i konkretan” i pohvalila je grčku Vladu što je pokazala “realnost i bistru glavu”.

“Obaveze koje je preuzela grčka vlada predstavljaju put ka izlazu iz krize”, rekao je premijer Luksemburga Žan Klod Junker, koji predvodi 16-članu Evrogurupu koja okuplja ministre finansija evrozone.

srna / bih-x.info

Posted by on 2010-03-08. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login