Pariz, Hong Kong i Singapur su najskuplji svjetski gradovi za život

Pariz, Hong Kong i Singapur su najskuplji svjetski gradovi za život, pokazuje novo istraživanje. Ovo je prvi put da su tri grada podijelila prvo mjesto u godišnjoj analizi “Obavještajne jedinice ekonomist”, koja se obavlja već 30 godina.

Hong Kong
Hong Kong

Ova analitička grupa poredi cijene u 133 grada iz čitavog svijeta, prenio je BBC.

Pariz, koji je prošle godine zauzeo drugu poziciju, jedan je od četiri evropska grada među prvih deset. Ostali su Zurich, Ženeva i Kopenhagen.

Analitičari porede cijene nekih uobičajenih stvari, poput hljeba, a potom utvrđuju da li su one u prethodnoj godini porasle ili opale. Kao mjerilo za poređenje koriste se troškovi života u New Yorku.

Autor izvještaja Roxana Slavcheva izjavila je da je Pariz među deset najskupljih gradova od 2003. godine i da je “ekstremno skup” kao mjesto za život.

“Samo alkohol, prevoz i duhan imaju konkurentnu vrijednost u novcu u poređenju sa ostalim evropskim gradovima”, rekla je Slavcheva.

Prosječna cijena šišanja za žene u Parizu je 119,04 dolara, u Zurichu je 73,97 dolara, a u japanskoj Osaki 53,46 dolara.

U evropskim gradovima postoji tendencija najviših troškova za domaćinstva, ličnu njegu i kategorije zabave, dodala je Slavcheva.

Inflacija i intenzivne valutne fluktuacije doprinijele su promjenama na ovogodišnjoj listi, pa su gradovi iz zemalja poput Argentine, Brazila, Turske i Venecuele značajno pali u rangiranju prema troškovima života.

Prema ovoj analizi, najjeftiniji veliki gradovi za život su Karakas, Damask i Tashkent.

Posted by on 2019-03-19. Filed under Ekonomija, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login