Partizansko groblje u Mostaru ponovo meta vandala

Partizansko groblje u Mostaru je oskrnavljeno, najvjerovatnije sinoć, u vrijeme policijskog sata. Uništeno je desetak spomen ploča.

Mostar, Partizansko groblje
Mostar, Partizansko groblje

“Ovog puta ne mogu reći da su to učinili maloljetni huligani, jer maloljetnicima je zabranjeno kretanje. Prema indicijama, vandalski čin učinjen je noću, u vrijeme kada se mogu kretati samo oni s posebnim dozvolama”, kaže predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić.

Podsjeća na činjenicu da rušenje nacionalnih spomenika predstavlja atak na državu, kao i da se rušenje države obavezno mora sankcionisati u skladu sa zakonima.

“Dosadašnje nedjelovanje onih koji bi morali djelovati smatramo saučesništvom. Po ko zna koji put tražimo hitnu i efikasnu akciju i istragu o napadu. Pozivamo sigurnosne agencije da se uključe, jer 25 godina nakon rata od policijskih struktura ovdje nikad ništa ozbiljno nije preduzeto”, poručio je Đulić.

Partizansko spomen groblje mnogo puta dosad bilo je meta vandala, posljednji put dan uoči proslave Dana oslobođenja Mostara od fašističkog okupatora, kada su na zidovima spomenika ispisani uvredljivi grafiti koji su veličali fašizam.

Zbog opasnosti od pandemije koronavirusa, a s obzirom na činjenicu da najistaknutiji članovi UABNOR-a u Mostaru spadaju u rizičnu grupu, najnoviji napad nije prijavljen Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona. Da tokom posljednjih 48 sati prijava nije stigla u Ministarstvo unutrašnjih poslova, potvrdio je i dežurni operativac u Operativnom centru u Mostaru.

Posted by on 2020-04-10. Filed under Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login