Pastor: Postavljanje zida je pravo Mađarske

 Mađarska, granicaLider Saveza vojvođanskih Mađara (LSV) iz Srbije Ištvan Pastor, smatra kako je po pitanju migranata važno riješiti problem na granici sa Makedonijom, dodajući da je suvereno pravo Mađarske da postavi zid na granici sa Srbijom kako bi spriječila masovan prodor ilegalnih imigranata.

„Mislim da je zid jedan mali element, ja nisam glasnogovornik mađarske Vlade, ja sam građanin Srbije koji živi u njenom severnom delu i iz te pozicije kažem da ta scena koja je mesecima prisutna ne može da opstane“, rekao je Pastor za B92, prenosi agencija Tanjug.

Objašnjavajući zbog čega je podržao najave Mađarske da postavi ogradu duž granice sa Srbijom, Pastor je kazao da je to uradio zbog „zdravorazumske logike da tamo gde se ne može proći, obično se ne ide“.

„Zašto se ne ide prema Hrvatskoj? Preko Dunava ne može da se prođe. Taj zid može da pomogne Srbiji, nema potrebe da budemo licemerni, već da izgovaramo ono što mislimo. Zid je suvereno pravo mađarske države, kao što svaka država ima pravo da čuva svoju granicu“, ističe Pastor, koji je i predsjednik vojvođanske skupštine.

On smatra da je važno da „rešimo problem na granici Makedonije i Srbije, da ovde ulaze pravi migranti, a ne oni koji prolaze zarad nekakvog boljeg života“.

„Svi zajedno smo žrtve međunarodnog događaja, seobe naroda. Mislim da se to organizovano radi, povezuje sa kriminalom, tačno je da su ti ljudi pogođeni u svojim zemljama, ali isto tako je tačno da situacija koja nastaje naprosto nesnosna“, rekao je Pastor.

Savjest i zakoni

Govoreći o pokrajinskim izborima, Pastor je naveo da se oni raspisuju imajući u vidu sve elemente.

„Savest mi govori da svako danas treba da  ceni šta se dešava, ako se ništa nepredviđeno ne bude desilo. To znači postupanje u skladu sa onim što je propisano, da izbori budu 22. marta sledeće godine. Konsultujem savest, a ne izborne zakone, zato što mislim da te dve stvari jedna drugu ne isključuju. Kada govorim o savesti, to ne znači da isključujem ono što je napisano u pravnom propisu“, kaže Pastor.

On se osvrnuo i na tvrdnju premijera Vojvodine Bojana Pajtića, da ne konsultira savjest već da radi pod uticajem premijera Srbije Aleksandra Vučića, ocijenivši da je to „ishitrena rečenica, koja treba da služi Pajtiću na čast“.

„Mi smo sa Vučićem jednom razgovarali o odnosima na nivou pokrajine i tom prilikom smo se dogovorili da naš odnos u Beogradu i generalno nema veze sa onim što se dešava na pokrajinskom nivou i nijednog momenta nisam naišao na bilo kakvo uslovljavanje u tom smislu“, rekao je Pastor.

Posted by on 2015-07-09. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login