Patlidžan: Od davnina poznat i kao ljekovita biljka

patlidžan Patlidžan je u Evropi već stoljećima cijenjeno povrće, uzgaja se još od 13. stoljeća, a porijeklom je iz Indije i Šri Lanke, gdje se uzgajao još prije 3.000 godina.

No, osim što ljudima služi za pripremanje ukusnih jela, patlidžan je od davnina poznat i kao ljekovita biljka.

Kora patlidžana u narodnoj medicini uzima se kao čaj ili kao tinktura. Čaj i tinktura najčešće se pripremaju od svježe kore, premda se može koristiti i osušena kora.

Meso patlidžana uglavnom se koristi kao ljekovita hrana, a izvana se svježe meso primjenjuje kao oblog. Listovi patlidžana najčešće se koriste kao oblog koji hladi i ublažava upale, a u narodnoj medicini mnogih istočnih zemalja od osušenih listova patlidžana priprema se čaj.

U pučkoj medicini rabio se korijen za liječenje astme, a listovi za unutarnja krvarenja, ali zbog mogućnosti trovanja to se više ne prakticira u liječenju.

No, i u moderno doba, kada se o korisnom djelovanju biljaka prosuđuje na temelju istraživanja i analiza njihova sastava, patlidžan je potvrđen kao vrlo zdravo i ljekovito povrće.

Patlidžan je bogat kalijem, koji u suradnji s natrijem regulira razinu vode u tijelu i normalizira rad srca. Sadrži ponešto magnezija, mangana i bakra.

Od vitamina, najzastupljeniji su vitamini B skupine, ponajviše B1, B3, B6 i folati. No, ono što patlidžan čini visokovrijednom namirnicom nije njegov vitaminsko-mineralni sadržaj, već fitonutrijenti koji posjeduju antioksidativna, antikancerogena i protuupalna svojstva.

Kada govorimo jezikom nutricionista, jednostavno moramo napomenuti fitohemijski sastav svake namirnice (grč.phyto = biljka), jer upravo oni imaju odlučujuću ulogu u prevenciji mnogih oboljenja. Sa velikim udjelom dijetalnih vlakana povoljno djeluje na zdravlje crijeva te reguliranje holesterola i šećera u krvi.

Istraživanja su pokazala da patlidžan sadrži bioflavonoide koji, osim što poboljšavaju djelovanje vitamina C, djeluju kao snažni antioksidansi te štite stanice od oštećenja i nastajanja raka.

Daljnja istraživanja su pokazala da antocijan, kojega ima najviše u kori ploda patlidžana, sprečava nastanak raka želuca.

U kori patlidžana nalazi se i nasunin koji, kako su potvrdila istraživanja, pomaže u u borbi protiv holesterola, a razlog tome je sadržaj nasunina u kori patlidžana. Naime, nasunin je veoma dobar antioksidant koji sprečava oksidacijske degeneracije lipida, čime sprečava i nastajanje holesterola.

Gorke tvari u patlidžanu pospješuju probavu i ublažavaju grčeve želuca i crijeva, zbog čega je patlidžan kao hrana dobar za osobe koje pate od želučanih i crijevnih tegoba, a zbog male kalorične vrijednosti, patlidžan je idealna hrana za pretilne osobe kao i dijabetičare.

Posted by on 2013-09-29. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login