Patriotizam i cijena glavni razlog kupovine domaćih proizvoda

kupovina, trgovinaIstraživanje agencije Global Market Solutions koliko bh. građani poznaju domaće proizvođače, te koje proizvode najčešće konzumiraju, pokazalo je da 50 posto ispitanika svih dobnih kategorija u potpunosti poznaju bh. proizvođače i njihove brendove, 49 posto djelimično, dok jedan posto ispitanika ne poznaje bh. proizvođače i njihove brendove.

Od ispitanika koji poznaju domaće prozvode njih 35 posto ih konzumiraju tek ponekad.

Ispitanici su trebali navesti i konkretne brendove, od kojih su najčešće kao prepoznatljive i kvalitetne bh. proizvođače navodili Violetu, Vispak, Klas, Milkos i Ovako, ali i mnoge druge, čime su pokazali visok nivo poznavanja brendova – od tekstilne industrije, preko konditorskih proizvoda do mesne industrije.

Kao razloge kupovine domaćih brendova, u 28 posto slučajeva naveli su patriotizam, a u istom procentu i cijenu.

Kvalitetom je motivirano 23 posto potrošača, dok je dostupnost razlog zbog kojeg se na kupovinu odlučuje tek 19 posto kupaca.

Većina bh. građana smatra da država treba primijeniti određene mehanizme radi zaštite domaćih proizvođača kako njihovi proizvodi ne bi bili skuplji od uvoznih, pa je i istraživanje pokazalo da je 69 posto ispitanika zadovoljno cijenama domaćih proizvoda, saopćeno je iz agencije Global Market Solutions.

Posted by on 2015-04-27. Filed under Banja Luka, Mostar, Sarajevo, Tuzla, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login