Paul Fierlinger dobitnik Nagrade za životno djelo Animafesta

Paul Fierlinger

Paul Fierlinger

Animator, redatelj i producent Paul Fierlinger dobitnik je Nagrade za životno djelo ovogodišnjeg, 28. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb, koja će mu se dodijeliti na svečanosti otvorenja, 4. juna u kinu Europa.

Vijeće Animafesta odluku je donijelo jednoglasno, obrazloživši kako je Fierlinger, čija se karijera i život rasprostiru između SAD-a i Europe, prvenstveno Češke gdje je i započeo s umjetničkim istraživanjima, “istinski klasik svjetskog animiranog filma”.

“Inovativan u tehnikama animacije, prihvatio je razvoj računalne tehnologije, ali je veoma sklon naizgled jednostavnim, uvijek efektnim rješenjima. U svojim najzapaženijim radovima često je usmjeren na dokumentarističku i autobiografsku animaciju, povremeno dajući i političke komentare, zbog čega su neki njegovi radovi s uspjehom prikazivani i na festivalima dokumentarnog filma, te je dokazao veliku moć animacije u području nefikcionalnog stvaralaštva”, napominje se u obrazloženju.

“Animiranim filmovima kao što su ‘Tako je lijepo imati vuka oko kuće’, ‘Tada ću prestati’, ‘Moj pas Tulip’, ‘Nacrtano po sjećanju’, ‘Mrtva priroda s animiranim psima’ i ‘Ja… Jane’, nagrađivanima na zagrebačkom i brojnim drugim festivalima animacije, postavio je standarde poetičnosti i uvjerljivosti animiranih svjetova, prožimajući inteligentna zapažanja o ljudima, psima, prirodi i svijetu toplim, prepoznatljivim humorom”, ističe se.

U sklopu ovogodišnjeg Animafesta, koji će se održati od 4. do 9. juna u kinu Europa, njegov će se opus predstaviti na retrospektivi i predavanju.

Svi koji se žele natjecati za prestižne Animafestove nagrade još uvijek mogu prijaviti svoje radove – natječaj je otvoren do 1. februara, a na njemu mogu sudjelovati svi kratki i dugi animirani filmovi završeni nakon 1. januara 2017. godine.

Posted by on 2018-01-13. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login