Paul Graham dobitnik fotografske nagrade Hasselblad

fotoSamouki britanski fotograf Paul Graham ovogodišnji je dobitnik godišnje nagrade za fotografiju Hasselblad, najprestižnije nagrade fotografske industrije u svijetu, koja se dodjeljuje “za izvanredna dostignuća na polju fotografije”, piše britanski Guardian.

“Paul Graham jedan je od najboljih fotografa svoje generacije. Tokom svoje gotovo 40-godišnje karijere, stvorio je izniman opus savršeno usklađenih a istodobno nikada monotonih djela”, ističe se u obrazloženju odluke nagradnog povjerenstva na mrežnim stranicama Zaklade Hasselblad koja dodjeljuje nagradu.

“Prizorima koji su istodobno emotivni i suptilno politični, on čini opipljivima tragove “duha vremena” koje uobičajeno uopće ne zamjećujemo. Gorljivo svjestan svojeg medija, kontinuirano je razvijao inovativne pristupe raznim aspektima fotografije, što ga je učinilo apsolutnim predvodnikom obnove fotografske tradicije “uključenosti” u svijet”, dodaj se.

Samouki fotograf koji je o fotografiji učio iz knjiga o velikim američkim pionirima fotografije kao što su Robert Frank, Walker Evans i Paul Strand, Graham (1956.) ujedno je prvi Britanac koji je dobio tu prestižnu međunarodnu nagradu.

Pohvale kritike privlači već svojim ranim radovima u kojima dolazi do izražaja njegovo “dokumentarističko oko”, serijom fotografija u boji s prizorima duž britanskih autocesta “A1 – The Great North Road” (1983.), te prizorima iz ureda za nezaposlene “Beyond Caring” (1985.).

Od početka 90-tih godina prošloga stoljeća živi u New Yorku. Godine 2009. objavio je “A Shimmer of Possibility”, knjigu fotografija u 12 tomova koju se može “čitati” kao niz kratkih priča usredotočenih na američku svakodnevnicu. Iste godine dodijeljena mu je nagrada Deutsche Boerse.

Godišnja nagrada Hasselblad dodjeljuje se od 1980. “za inovativno ostvarenje u fotografiji, nekome tko je odigrao ključnu ulogu u oblikovanju jedne ili više generacija fotografa, ili nekome tko je ostvario jedan ili više međunarodno značajnih projekata” i najvažnija je fotografska nagrada u svijetu.

Nagrada, koja se sastoji od novčanog iznosa od milion švedskih kruna (oko 150 hiljada dolara), zlatne medalje i diplome, Grahamu je uručena na jučer održanoj svečanosti u Londonu, nakon čega će uslijediti izložba njegovih djela u Hasselblad Centru u švedskom Goeteborgu 26. oktobara.

Posted by on 2012-03-10. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login