Penzioneri u FBiH ne odustaju od protesta

penzioneriDopremijer Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović danas je održao sastanak s delegacijom Saveza udruženja penzionera FBiH, koju je upoznao o Inicijativi za izmjene i dopune Zakona o doprinosima u FBiH radi zapošljavanja u proizvodnom sektoru i finansijske stabilizacije penzionog i zdravstvenih fondova FBiH te o Inicijativi za pripremu amandmana na Ustav FBiH.

Nakon sastanka Ivanković Lijanović je na konferenicji za medije izjavio da Inicijativa za izmjene i dopune Zakona o doprinosima opterećuje davanja za topli obrok i prijevoz u neproizvodnom sektoru te da je tu inicijativu Vlada FBiH prihvatila na jednoj od proteklih sjednica i zadužila radnu grupu da sačini analizu da bi se pristupilo izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima.

Naglasio je da bi tim izmjenama bile stvorene pretpostavke da godišnje bude osigurano više od 500 miliona KM dodatnih prihoda što bi u potpunosti stabiliziralo penzione fondove i zaustavilo kašnjenje penzija, a u narednoj godini omogućilo i povećanje penzija.

“Penzioneri su vrlo teškoj situaciji i svjesni smo da su njihova primanja izuzetno mala, a radi se o ljudima koji su najviše dali za ovu zemlju, godinama uplaćivali doprinose i stvarali svu imovinu kojom se danas jako loše upravlja” – rekao je Ivanković Lijanović.

Dodao je da je predstavnike penzionera zamolio da još jednom razmisle o održavanju protesta koji su najavili za 24. septembar jer smatra da sam protest neće donijeti rezultate već da pokušaju doći do dogovora.

“Ako Vlada usvoji izmjene i dopune ovih zakona i time stvori pretpostavke za stabilizaciju penzionih fondova i povećanje penzija trebalo bi otkazati taj protest ili ga „premjestiti“ ispred institucija koje budu opstruirale donošenje tih propisa” – kazao je Ivanković Lijanović.

Istakao je da je na sastanku prezentirao i Inicijativu za pripremu amandmana na Ustav FBiH, koju je Vlada usvojila jučer, a koja predviđa ukidanje kantona, ukidanje Doma naroda Parlamenta FBiH i uspostavu jednodomne skupštine kojom bi, po njegovim riječima, bile stvorene pretpostavke da Federacija BiH bude daleko ekonomičnija i čime bi bile napravljene uštede do 500 miliona KM.

Ivanković Lijanović smatra da bi time administracija postala daleko bolji servis građanima i da bi bile stvorene ekonomske pretpostavke za izvlačenje građana i Federacije BiH iz dužničkog ropstva i otvorene mogućnosti za kvalitetno zapošljavanje mladih, a pogodovalo bi i interesima penzionera.

Predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH Hamdo Mimić zahvalio je dopremijeru Federacije BiH što je, na neki način, podržao ono što su i oni predlagali, odnosno oporezivanje toplog obroka, dodajući da sada treba dalje raditi na oživotvorenju tih prijedloga.

Podsjetio je da penzioneri nisu protestovali 10 godina, ali da su sada  primorani, jer su u posljednjih pet godina penzije povećane samo pet posto, a najniža, koju prima pola penzinerske populacije, iznosi 310 KM.

Mimić je istakao da Savez daje podršku i Inicijativi za pripremu amandmana na Ustav FBiH, ali da oni prvenstveno traže kontrolu obračuna i uplate doprinosa za penziono osiguranje i kontrolu rada nacrno jer je procijenjeno da se tu „krije“ oko 20 posto rezervi za povećanje penzija, a što se krade i od radnika u tim preduzećima i od države.

Inicijativu za oporezivanje toplog obroka podržao je i predsjednik Saveza županijskih udruga umirovljenika Mostar Ivan Kožul naglasivši da statistike pokazuju da se u FBiH 60 posto prosječne plaće troši na „goli život“, dok u Evropi ta stavka iznosi 13 posto, što dovoljno govori kako žive penzioneri koji primaju tri puta manju penziju od prosječne plaće.

Posted by on 2013-08-27. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login