Pep Guardiola je najplaćeniji trener na svijetu

Pep Guardiola

Pep Guardiola

Pep Guardiola je sa 17 miliona eura po sezoni najplaćeniji trener na svijetu.

Drugi je Jose Mourinho, dok je treći Marcello Lippi koji trenira kineski Guangžou.

Među 30 najplaćenijih iznenađuje 13. mjesto, koje dijele selektor Engleske Roy Hodgson i menadžer West Hama Sam Allardyce sa po 3.540.000 eura po sezoni.

Ispod njih su prvak Italije Antonio Conte, Rafa Benitez, koji je u Napoli doveo igrače za više od 100 miliona eura, i Roberto Mancini.

Trenere najviše plaćaju u Engleskoj, 7 od prvih 14 na listi rade na Ostrvu. Najviše se cijene treneri iz Italije, ima ih 11 u Top 30 a zanimljivo je da 7 najplaćenijih italijanskih trenera radi u inostranstvu.

Selektori nacionalnih selekcija čine manjinu na ovoj listi, ima ih samo 7 nasuprot 23 klupska trenera. Jedina dva trenera na ovoj listi koja rade van Evrope su Marcello Lippi, koji je u Kini, i selektor Brazila Luiz Felipe Scolari.

Na Ostrvu ne iznenađuju samo ugovori Roya Hodgsona i Sama Allardycea. Harry Redknapp je 25. na listi, iako njegov tim igra u Championshipu. David Moyes je i ove godine peti, a iznenađuje i to što je prošle godine bio na 16. mjestu, uprkos tome što se smatra da Everton ima skroman budžet.

Čini se da gazde Monaca i Paris Saint-Germaina teže daju novac za trenere nego za igrače, pa Ranieri i Blanc dijele 18. mjesto sa primanjima od “samo” 3 miliona.

Što se tiče trenera koji svoj hljeb zarađuju u istočnoj Evropi selektor Rusije Fabio Capello je peti sa 7,8 miliona, trener Galatasaraja Roberto Mancini prima 3,5, a za usluge Luciana Spallettija Zenit izdvaja 3,3 miliona eura. U svojoj desetoj godini na klupi Šahtara Mirčea Lučesku će inkasirati 2 miliona i 560 hiljada eura.

Posted by on 2013-12-21. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login