Peru: Izolovano pleme izašlo iz džungle da traži hranu

 Mashco-Piro

Mashco-Piro

Pleme, čijih pripadnika ima nekoliko stotina, do sada uopšte nije imalo kontakt sa spoljnim svijetom. Pripadnici plemena Mashco-Piro, jednog od najizolovanijih na planeti, izašli su iz peruanske džungle tražeći hranu, rekli su lokalni aktivisti.

Više od 100 pripadnika plemena došli su do rijeke Las Piedras i od lokalnog stanovništva tražili hranu, ali su ih šumski čuvari spriječili da prijeđu rijeku i uputili na plantažu banana na njihovoj strani rijeke, što je izazvalo tenzije.

Pleme, čijih pripadnika ima nekoliko stotina, do sada uopšte nije imalo kontakt sa spoljnim svijetom.

Aktivisti za ljudska prava kažu da su urbanizacija i sječa šume potpuno suzili oblast u kojoj žive članovi ovog plemena.

Pleme Mashco-Piro jedno je od nekoliko koja su na vladinoj listi “ljudi sa kojima nije uspostavljen kontakt”.

Vlada zabranjuje direktan kontakt jer imuni sistem pripadnika plemena nije dovoljno snažan da se odupre klicama koje nose drugi Peruanci.

Antropolog Beatriz Huertas rekla je agenciji AP da se ponekad pripadnici plemena sele sa jednog mjesta na drugo unutar džungle tokom sušne sezone.

Vjeruje se da u džunglama istočno od Anda u potpunoj izloaciji živi između 12.000 i 15.000 plemena.

Posted by on 2013-08-21. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login