Perutnina Ptuj duguje 110 miliona eura

Perutnina Ptuj
Perutnina Ptuj

Najveći slovenski proizvođač i prerađivač mesa peradi Perutnina Ptuj zadužen je 110 milona eura, a s bankama pregovara o reprogramu dijela finansijskih obaveza, potvrdio je u razgovoru za ljubljansko Delo direktor kompanije Roman Glaser.

“Vrijednosni okvir reprograma iznosi 84 miliona eura, a naša ukupna zaduženost na nivou grupe je 110 miliona”, rekao je Glaser.

Dodao je da o postupku reprograma koji se dogovara s konzorcijem banaka ne može govoriti, ali da nisu tačni podaci koje je objavio poslovni list Finance, prema kojima se Perutnina Ptuj nalazi u ozbiljnim poslovnim problemima.

Prema tvrdnjama tog lista, Perutnina Ptuj duguje bankama blizu 140 miliona eura pa je uprkos pregovorima o restrukturiranju upitno koliko bi svježeg kapitala firma trebala dugoročno preživjeti i ko će taj kapital osigurati.

Smanjenje plata direktora

Uz ostalo, navodi Finance, banke su zahtijevale da firma u okviru restrukturiranja pristane na smanjenje plata direktora i članova uprave za 30 posto.

Glaser je u razgovoru za Delo rekao da podaci o dugu Perutnine, koji se pojavljuju u medijima, nisu tačni i da je ukupno dugovanje kompanije 110 miliona eura.

Uz to, navodi Glaser, odnos duga i prihoda u kompaniji je bolji nego u mnogim drugim firmama, a odgovara i odnosu duga i prihoda u evropskim kompanijama prehrambene industrije.

Konzorcij banaka s kojim se pregovara o restrukturiranju i reprogramiranju duga potvrdio je elaborat o strateško-razvojnim planovima Perutnine Ptuj, s finansijskim projekcijama za narednih pet godina, rekao je Glaser.

U okviru Perutnine Ptuj djeluje i kompanija za proizvodnju i preradu mesa peradi Pipo iz Čakovca.

Posted by on 2014-03-13. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login