Pervez Mušaraf najavio povratak u Pakistan

Pervez Mušaraf

Pervez Mušaraf

Bivši pakistanski predsjednik Pervez Mušaraf izjavio je u nedjelju navečer da će se vratiti u svoju zemlju krajem januara nakon trogodišnjeg dobrovoljnog egzila.

Mušaraf, koji je na vlasti bio između državnog udara 1999. i 2008. godine, od tada živi u Londonu. Postoji rizik da bude uhapšen po povratku u Pakistan jer su izdata dva naloga za njegovo hapšenje, od kojih jedan u februaru 2011. godine, u okviru istrage o ubistvu bivše premijerke Benazir Buto krajem 2007.

“Vratit ću se u Pakistan između 27. i 30. januara”, izjavio je Mušaraf putem video-konferencije iz Dubaija, a poruku je vidjelo oko 7.000 osoba okupljenih u Karačiju.

Drugi nalog za njegovo hapšenje odnosi se na smrt Akbara Bugtija, nezavisnog lidera iz nestabilne pokrajine Balučistan, koji je ubijen u zračnom napadu u augustu 2006.

Mušaraf je iskoristio video-konferenciju da kritizira vladu predsjednika Asifa Alija Zardarija, nepopularnog i trenutno pod pritiskom opozicije koja od njega traži prijevremene izbore, javio je AFP.

“Mi smo virtuelno izolirani na međunarodnoj sceni. Teroristi koriste islam da pravdaju svoja krvoprolića, a neki politički lideri su njihovi saučesnici i ohrabruju ih. Bio sam uvijek protiv njih i nastavit ću da ih osuđujem”, kazao je on.

“Spreman sam da se borim na sudovima i dokazat ću da su sve tužbe protiv mene neosnovane.”

Posted by on 2012-01-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login