Pervez Musharaf oslobođen uz kauciju

Pervez Musharaf

Pervez Musharaf

Pakistansko pravosuđe je odobrilo u srijedu oslobađanje uz kauciju bivšeg predsjednika Perveza Musharafa, osuđenog na šest mjeseci kućnog pritvora, izjavili su njegovi advokati.

Vrhovni sud je odobrio oslobađanje uz kauciju bivšeg predsjednika Musharafa u slučaju bivšeg šefa pobunjenika Akbara Bugtija – ubijenog u vojnoj operaciji 2006. godine dok je Musharaf bio na vlasti, izjavili su njegovi advokati u saopćenju. Radi se o jedinom slučaju zbog kojeg je Musharaf osuđen na kućni pritvor.

Bivši pakistanski predsjednik, na vlasti od 1999. do 2008. godine, uhapsilo je pravosuđe malo nakon njegovog povratka u Pakistan krajem marta u nadi da učestvuje na parlamentarnim izborima i “spasi” svoju zemlju od ekonomske krize i osnaži lokalne talibane.

Musharaf je smješten u kućni pritvor u svojoj raskošnoj vili u Chak Shahzadu, u predgrađu glavnog grada Islamabada, pod zaštitom oko 300 policajaca, vojnika, specijalnih snaga zbog prijetnji protiv njega.

“General Musharaf” je na nišanu pravosuđa zbog ubistva, u decembru 2007. godine, svoje suparnice Benazir Bhutto, nametanja vanrednog stanja iste godine i smrti, godinu dana ranije, Akbara Bugtija, pobunjeničkog šefa u pokrajini Balučistan (jugozapad).

Bivši pakistanski predsjednik je već dobio oslobađanje uz kauciju u dva prva slučaja, ali ne i slučaja koji se tiče Akbara Bugtija.

Pakistanska policija je nedavno podnijela kaznene prijave protiv njega u četvrtom slučaju, krvavoj operaciji koju je pokrenula vojska 2007. godine na Crvenu džamiju u Islamabadu, dok je jedno islamističko gnijezdo tražilo uspostavljanje šerijata (islamskog zakona) i pada njegove vojne vlade.

Sedamdesetogodišnji Musharaf, međutim, nije osuđen na kućni pritvor u ovom slučaju.

Posted by on 2013-10-10. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login