Pet namirnica koje možete da jedete i poslije isteka roka

jaja

jaja

Ako vidite da se bliži rok trajanja za određene namirnice, neke ne morate odmah da bacite. Ovih pet ćete moći da pojedete i kada istekne datum.

Jaja
Jaja u frižideru mogu da budu tri do četiri dana i nakon isteka datuma upotrebe (navedenog na pakovanju). Starenjem jaje gubi na kvalitetu, pa ako ih planirate za neki kolače, radije ih preskočite. Da biste provjerili da li je jaje svježe, napunite duboku posudu vodom i pažljivo položite jaje – svježe jaje odmah potone.

Žitarice
Kutije sa žitaricama za doručak imaju oznaku do kada važe, a radi se o čistoj pretpostavci proizvođača da će taj proizvod i dalje imati jednak kvalitet do navedenog datuma. Žitarice će biti svježe i nimalo opasne za jelo i tri mjeseca posle isteka roka trajanja.

Jabuke
Jabuke stavite u plastičnu kesu na kojoj ćete izbušiti nekoliko rupa da bi zrak mogao da cirkuliše. Držite je u frižideru, a jabuke će biti svježe i poslije tri sedmice.

Salame
Hermetički zatvorenu industrijsku salamu možete da čuvate i do dvije sedmice poslije roka na pakovanju.

Jogurt
Jogurt koji stoji u frižideru može da se koristi bez opasnosti barem još sedam do 10 dana nakon isteka roka trajanja.

Posted by on 2014-03-28. Filed under Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login