Pet romana u borbi za nagradu „Meša Selimović“

Tuzla

Tuzla

U Tuzli će od 5. do 8. septembra biti održani 13. Međunarodni književni susreti Cum grano salis, a predstavljena su imena romana koji su ušli u uži izbor za nagradu “Meša Selimović”.

Radi se o romanima „Dugovečnost” Svetislava Basara (Srbija), „Belladonna” Daše Drndić (Hrvatska), „Planet Friedman” Josipa Mlakića (Hrvatska), „Odlaganje, parezija” Andreja Nikolaidisa (Crna Gora) i „Karnera” Milorada Popovića (Crna Gora).

– Riječ je o bogatoj romaneskoj produkciji na ovim zajedničkim jezičkim prostorima, gdje se radi o vrhunskim romanesknim ostvarenjima. Žiri je imao veoma težak zadatak. Imali smo oko tri mjeseca da pročitamo veliki broj romana. Selektori su odredili da bude nominirano 13, a naše je bilo da se opredijelimo samo za pet. Svaki član žirija je iz svojih književno-estetskih razloga nominirao romane koji bi mogli ući u onaj zajednički izbor, kazao je predsjednik žirija Hadžem Hajdarević.

O tome koji će od pet romana biti dobitnik nagrade “Meša Selimović” odlučit će žiri u sastavu Hadžem Hajdarević, Jagna Pogačnik, Vladimir Arsenić, Pavle Goranović i Faruk Šehić. Nagrada se sastoji od sedam hiljada maraka, te statue mastionice i pera.

Program obilježavanje 13. Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis još uvijek nije precizno definisan, ali ono što će sigurno biti jeste obilježavanje 120 godina od rođenja Miroslava Krleže, 100 godina od rođenja Ivana Gorana Kovačića, i 100 godina od rođenja Ćamila Sijarića.

Posted by on 2013-08-26. Filed under Kultura, Tuzla, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login