Peter Sorensen: Protest je jasan zahtjev upućen zvaničnicima BiH

Peter Sorensen

Peter Sorensen

Komentarišući završetak protesta pred zgradom Parlamenta BiH, specijalni predstavnik Evropske unije u BiH/šef Delegacije Evropske unije, ambasador Peter Sorensen je izjavio da su mirne demonstracije građana sastavni dio demokratskog života.

“Za održavanje protesta, odgovorne su agencije za sprovedbu zakona, organizatori i svi učesnici – a sve u skladu sa važećim zakonima. Želio bih se zahvaliti agencijama za sprovedbu zakona za njihov doprinos smirivanju cjelokupne situacije uz miran završetak protesta” rekao je Sorensen.

“Jučerašnji protest je jasan zahtjev upućen izabranim zvaničnicima u BiH na svim nivoima vlasti da rade ono za šta su izabrani – rad u interesu građana. Ovo je trenutak da se lideri, političari i državni službenici ponovo obavežu da su prioritetno u službi građana. Najvažnije i prije svega, mora se pronaći trajno rješenje za pitanje jedinstvenog matičnog broja, a napori da se to uradi moraju biti ubrzani.” kazao je Sorensen

“Jučer sam bio iznenađen zajedničkim ciljem građana iz različitih sfera života i uočio sam podršku koja im je pristizala iz ostalih dijelova zemlje. Građani su poslali jasnu poruku koja se mora shvatiti – da bi posao dobrog upravljanja vlasti trebao biti važniji od posebnih interesa ili stranačkih politika.” rekao je on.

Posted by on 2013-06-07. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login