Pink Floyd tuži EMI

Pink Floyd

Pink Floyd

Rock velikani Pink Floyd počeli su pravnu bitku sa diskografskom kućom EMI jer, kako tvrde, nisu im plaćali dovoljan honorar.

Njihov album Dark Side Of The Moon iz 1972. godine jedan je od najbolje prodavanih albuma u historiji, a zbog kojeg se Floydovci svađaju sa diskografskom kućom. Naime, članovi benda kažu kako je iznos koji dobivaju od EMI-ja “krivo izračunat”.

Stručnjaci koji su se dosad pozabavili ovim slučajem smatraju kako argument može proizlaziti iz “rutine trogodišnje ponude plaćanja”. Naime, bendovi svake tri godine dogovaraju plaćanje, Pink Floyd je sa britanskom diskografskom kućom EMI potpisao ugovor 1967. godine, a EMI je stalno tvrdio kako su im Floydovci jedni od najprofitabilnijih bendova. U posljednjih 25 godina jedini bend koji ih je uspio poraziti u prodaji kataloga su Beatlesi. Upravo zato Floydovci nagađaju kako su zbog EMI-ja izgubili milione dolara.

Svi odlaze iz EMI-ja

Primjerice, bend Radiohead se riješio EMI-ja nakon što su dogovori oko novog ugovora propali, stoga su album In Rainbows odlučili plasirati na tržište “bez EMI-jevog predznaka”. Paul McCartney je rekao kako su EMI-jevci postali “dosadni” te da su svi u toj diskografskoj kući “postali komad namještaja; ja ću biti trosjed, a Coldplay fotelja”.

Sa EMI-jem su sve odnose prekinuli i The Rolling Stonesi, pa su 2008. godine potpisali sa Universalom. Nakon prelaska članovi benda su bili jednoglasni: “Universal razmišlja unaprijed, kreativni su i idu na ruku ljubiteljima muzike”.

Glasnogovornik Pink Floyda ispričao je za Sky News kako “nijedan član benda u ovako ranoj fazi suđenja nema namjeru doći na sud”.

EMI reže troškove, ali i propada
Terra Firma Capital Partners je za 3,2 milijarde dolara kupila The EMI Group (Electric & Musical Industries Ltd.) u maju 2007. godine. Guy Hands koji stoji iza Terra Firme ubrzo je počeo rezati troškove. Prema početnom planu, EMI je trebao podijeliti 1500 do dvije hiljade poslovnih mjesta i reducirati troškove do 200 miliona dolara u jednoj godini. U januaru 2008. godine jedan od čelnika u firmi Tony Wadsworth je napustio firmu nakon 25 godina uspješne saradnje.

Posted by on 2010-03-10. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login