Pionirska dolina dobila lavicu i servala

Pionirska dolinaRekreativno-zabavni centar Pionirska dolina i zoo vrt u novu poslovnu sezonu ušla je bogatija za nekoliko novih životinjskih vrsta, novih nastambi i što je najvažnije s brojnim prijateljima koji su i do sada pomogli njen razvoj.

Dolazak sedmogodišnje lavice iz Zoo vrta iz Osijeka početkom marta, nova životinjska vrsta- afrički serval, nova nastamba za servala, brojni mladunci, a prije svega prijatelji koji su uvijek spremni podržati razvojni put Pionirske doline itekako su dobar i opravdan razlog što je danas preduzeće Park u čijem sastavu djeluje i Pionirska dolina obilježilo završetak pojedinih projekata kao i ozvaničilo početak nove poslovne sezone i realizaciju novih vrijednosti u jedinom bosansko-hercegovačkom RZC-u za zoo vrtom.

Gosti su imali priliku da u novoj nastambi vide afričkog servala, koji inače u prirodi živi do 10, a u zoo vrtu čak duplo više godina. Ova interesantna životinja iz porodice mačaka karakteristična je po dugim nogama koje joj omogućavaju da skoči u visinu i do tri metra. Inače hrani se zečevima, krticama, žabama, vjevericama. Ženka može težiti i do 12 kg, a mužjak i do 18 kg.

Tu je svakako i prekrasna sedmogodišnja lavica, koja je još s prvim danima proljeća svoj dom pronašla u novoj nastambi. Mada je lavica je još u karantinu, gdje ćepod nadzorom nadzorom Veterinarske stanice KS-a ostati do kraja marta, ipak su je danas pojedini posjetioci mogli vidjeti u otvorenom dijelu nastambe, koji se također smatra karantinom.

“Za nas ovo puno znači. Na ovaj način, naši sugrađani neće morati da idu u susjedne republike, već će moći i u Pionirskoj dolini da se upoznaju sa ovom životinjskom vrstom. Pokušavamo da vratimo sjaj i ljepotu Pionirskoj dolini i svake godine se trudimo da dovedemo neku novu životinjsku vrstu”, istakao je upravnik RCZ-a Esad Tajić, prenosi Anadolija.

Direktor JKP Park Safet Baltić rekao je kako je zahvaljujući načelniku Opštine Centar Dževadu Bećireviću i donaciji opštine u iznosu od 13.000 KM za transport i karantin, Pionirska dolina dobila novu lavicu.

“Uskoro se navršava i godina dana od kako je, nažalost, lavica koju nam je donirao bugarski zoološki vrt preminula. Zahvaljujući dobrim ljudima i zoo vrtu iz Osijeka, dobili smo novu lavicu. Ona će na ljeto krasiti naš zoološki vrt i praviti društvo našem lavu”, pojasnio je Baltić.

Prema riječima upravnika Tajića, u 2014. godini planiran je dolazak i nove vrste majmuna.

Posted by on 2014-03-18. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login