Pistacije za zdravu krv

PistacijeOrašasti plodovi poput badema, oraha, indijskih oraščića, zdrave su grickalice za kojima uvijek trebate posegnuti umjesto za čipsom, štapićem ili smokijem. Oni su prepuni nezasićenih masti, omega 3-masnih kiselina, vlaknima, vitaminom E, biljnim sterolima…

U skupinu takvih zdravih grickalica ulaze i pistacije, a slijedi lista zdravstvenih pogodnosti zbog koje ćete ih odmah poželjeti jesti!

1. Zdravlje srca
Pistacije dokazano smanjuju LDL ili loš holesterol i povećavaju HDL ili dobar holesterol, nakon vrlo kratkog razdoblja konzumiranja. Bogate su antioksidansima, poput vitamina A i vitamina E. Također se bore protiv upale, štite krvne žile i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Čak i vrlo malo uzimanje ovih orašastih plodova povećava razine luteina.

2. Sprečava razvoj dijabetesa
Konzumiranje pistacije može spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2. To je zato što je 60 posto preporučene dnevne vrijednosti minerala fosfora sadržano u jednoj šalici pistacija. Ne samo da fosfor razbija proteine u aminokiseline, također pomaže u toleranciji glukoze.

3. Zdrava krv
Pistacije su bogat izvor vitamina B6, koji je neophodan za proizvodnju hemoglobina, proteina odgovornog za dovođenje kisika do stanica.

4. Zdrav živčani sistem
Vitamin B6, kojim pistacije obiluju, ima uticaj i na živčani sistem. Vitamin B6 ima ključnu ulogu u stvaranju mijelina, izolacijske ovojnice oko živčanih vlakana koje omogućavaju optimalno slanje poruka između živaca. Također pridonosi sintezi serotonina, adrenalina i melatonina te aminokiselina koje smiruju prijenos živčanih impulsa kroz živčani sistem. Drugim riječima, želite li živačni sistem u tip-top formi, jedite pistacije.

5. Zdrave oči
Pistacija sadrži dvije karotenoide kojih nema u većini ostalih orašastih plodova, lutein i zeaksantin. Oni djeluju kao zaštitni antioksidansi braneći tkivo od slobodnih radikala. Povezani su sa smanjenim rizikom od razvoja senilne makularne degeneracije, koja je vodeći uzrok oštećenjima vida i stečene sljepoće.

6. Jača imunološki sistem
Vitamin B6 važan je i za imunološki sistem. Vitamin B6 pomaže i u održavanju zdravlja limfoidnih žlijezda, kao što su timus, slezena i limfni čvorovi, osiguravajući proizvodnju bijelih krvnih stanica koje štite organizam od infekcija.

7. Sjajna koža
Pistacije su sjajan izvor vitamina E, moćnog antioksidansa topivog u masnoći, neophodnog za održavanje integriteta stanične membrane i često preporučivanog za zdravu i lijepu kožu. Vitamin E čini sjajan posao štiteći kožu od UV zračenja, pružajući odbranu od starenja i raka kože.

8. Dodatni proteini
U usporedbi s ostalim orašastim plodovima, pistacije sadrže veću količinu preoteina. Sadržaj masnoća u pistacijama su također najniži u odnosu na ostale orašaste plodove.

Posted by on 2014-07-12. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login