Pivo preuzelo primat najzdravijeg pića

pivoVeć je poznato kako čaša crnog vina uz ručak djeluje blagotvorno na organizam, no prema novom ‘zbrajanju’ korisnih osobina, alkoholno piće koje tijelu donosi najviše koristi je pivo bogato vitaminima i mineralima.

Ukoliko se pije u umjerenim količinama, pivo je najzdravije alkoholno piće, navodi se u izvještaju udruženja ljubitelja piva ‘Beer Academy’ koje promiče kulturu uživanja u tom alkoholnom napitku.

Prilikom isticanja blagotvornog alkoholnog pića zbog osobine povećavanja dobrog kolesterola i snižavanja lošeg, uvijek je u prvi plan izbijalo crno vino. Snižavanje tlaka i smanjivanje bubrežnog kamenca također su korisne osobine mnogima dragog napitka.

No, pivo je bogato vitaminima, mineralima i antioksidantima te sadrži značajan postotak topljivih vlakana. U odnosu na ostala alkohola pića ima i relativno nisku kaloričnu vrijednost koja odgovara broju kalorija koje ima mlijeko.

‘Pivo sadrži vitamine koji vam pomaže da zadržite uravnoteženu zdravu ishranu, minerale poput silicija koji mogu smanjiti rizik od osteoporoze, te lako apsorbira antioksidanse’, istaknuo je glasnovornik ‘Beer Academyja’.

Svijetla piva ima najvišu razinu silicija, dok ga bezalkoholna i pšenična piva imaju najmanje.

Osim silicija, minerali u njemu sadržani poput željeza, kroma, bakra i kalija mogu biti čvrsti argumenti redovitih pivopija. Posebice je povoljan omjer natrija i kalija, gde je kalij u prednosti, što je preduvjet za pravilnu ravnotežu tekućine u organizmu i prevenciju povišenog krvnog tlaka.

Pivo može pridonijeti i zaštiti od srčanih bolesti zbog vitamina B6 koji sprječava nakupljanje homocisteina u tijelu za kojeg se pretpostavlja da povećava opasnost od srčanih bolesti

Ovo piće proizvedeno od slada, žitarica, hmelja i kvasca može poslužiti i kao dopuna dijetama siromašnima mineralnim solima, a vjerujemo kako njegovo diuretsko djelovanje nije potrebno posebno isticati.

Stručnjaci tvrde da za veliki trbuh nije krivo pivo.

Sve navedene pozitivne osobine djeluju isključivo prilikom umjerenog konzumiranja, odnosno jedne do dvije pive dnevno.

Posted by on 2011-08-07. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login