Pjesnici za djecu iz BiH i Srbije u “Bašti sljezove boje”

knjigaU znak sjećanja na rano djetinjstvo, vrijeme kad se mnogo sanja i žudi za nepoznatim i dalekim, kad se život čini kao tajna i bajka, a povodom 100 godina od rođenja književnika Branka Ćopića Forum teatar u Istočnom Sarajevu organizirao je 14. međunarodni festival poezije za djecu i mlade “Poezija u bašti sljezove boje”.

Stvaralaštvom pjesnika za djecu iz BiH i Srbije “Bašta sljezove boje” dobila je nove nijasne i tonove u spektru najljepših stihova Tode Nikoletića iz Crvenke, Bore Kapetanovića, Jove Čulića i Mirka Vukovića iz Banje Luke, Miroslava Kokošara iz Beograda, Marijane Petronić i Nedeljka Zelenovića iz Istočnog Sarajeva, Ivice Vanje Rorića iz Sarajeva i Lele Stojanović iz Niša.

Povodom 100 godina od rođenja Branka Ćopića, Forum teatar je upriličio i umjetnički program pod nazivom “Dara Sekulić i Branko Ćopić na Petrovačkoj cesti”. U tom programu književnica je evocirala uspomene na druženje s Brankom Ćopićem, a pjesnici gosti Festivala predstavili se pjesmama posvećenim Branku Ćopiću, koje su napisali povodom Festivala.

Glumica Forum teatra Aleksandra Mitrić – Štifanić govorila je stihove Dare Sekulić “Razgovor na Petrovačkoj cesti”, a Ilija Mimić stihove Branka Ćopića “Na Petrovačkoj cesti”.

Upriličen je i program “Jutro sa pobjednicima konkursa i učesnicima festivala” i uručene nagrade koje je osigurao Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

U programu su sudjelovali: Tode Nikoletić, Boro Kapetanović, Jovo Čulić, Mirko Vuković, Miroslav Kokošar i Lela Stojanović i pjesnici nagrađeni na ovogodišnjem Festivalu Miljana Orašanin, Lamija Ahmić, Katarina Milović, Isidora Ratković, Mateja Pejanović i Nikola Kraljević. U programu je učestvovala i Gorana Batinić, članica Udruženja „Vratite nam osmijeh“ iz Istočnog Sarajeva.

Na konkurs Festivala pod nazivom “Bosonogo djetinjstvo” pristiglo je 578 pjesama, koje je napisalo 239 učenika osnovnih i srednjih škola iz BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije, a nagrađeni su najbolji.

Predsjednice žirija Festivala književnica Dara Sekulić kaže da se, po većini radova pristiglih na konkurs, pokazalo da mladi slijede savremeni pjesnički izraz, slobodan stih i formu pjesme, kao i osmišljene poetske sadržaje što sve, kako je kazala, u dobroj pjesmi ne ide jedno bez drugog.

Radi promocije i afirmacije mladih pjesnika, sudionika konkursa Festivala koji je održan 15. i 16. decembra Forum teatar objavit će knjigu najboljih i nagrađenih radova 13. i 14. festivala poezije.

Posted by on 2015-12-17. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login