Plaće radnika u RS-u su 370 KM i od toga se ne može živjeti

plata KMPredstavnici sidnikata radnika budžetskih korisnika i zaposlenih u privredi nisu zadovoljni predloženim mjerama Vlade RS-a u ekonomskoj politici RS-a za 2014. godinu, posebno jer cijena rada u realnom sektoru nije povećana od 2006. godine.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić je, u obraćanju parlamentu RS-a, tokom rasprave o Prijedlogu ekonomske politike RS-a za narednu godinu, istakla da će sindikalci uputi zahtjev za povećanje najniže plaće u RS.

“U realnom sektoru plaća se svela na 370 KM i to već nekoliko godina, a od tog iznosa se ne može živjeti. Svi su nešto dobili u ovoj ekonomskoj politici i budžetu RS, osim radnika” – navela je Mišić i dodala da nije dobro suprostavljati radnike kada su u pitanju plaće, te ih nazivati “neradnicima”, već im se moraju zadržati sva stečena prava.

Ukazala je i na veliku nezaposlenost u RS-u, čija je stopa 39,3 posto, a da se procjenjuje da između 60.000 do 80.000 radi „nacrno“, dok je prosječna plaća svakog mjeseca sve manja, a troškovi života više od duplo veći od te zarade.

Ni predsjednik Konfederacije sindikata RS-a Obrad Belenzada nije ubijeđen da će najavljene mjere Vlade RS-a dovesti do većeg rasterećenja privrede.

“Nije rasterećenje privrede samo 200 KM neoporezivnog dijela ličnog dohotka” – rekao je Belenzada podsjetivši i da su radnici u privredi najugroženija kategorija stanovništva, a da je zadnji put cijena rada u privredi povećana još 2006., dok su istovremeno rasli troškovi života.

I to, kaže, nije dobro, jer ima i onih koji nisu primili i do 30 plaća, a i kada ih prime one su minimalne.

“Ti radnici, koji treba da pokreću RS, su ugroženi” – naglasio je Belenzada i naveo da mali broj radnika u privredi ne mogu „nositi“ razvoj RS-a.

Ukazao je također i na smanjen broj preduzeća koja rade u RS-u, te pozvao Vladu RS-a da radi na rješavanju ovih problema.

Predsjednik Privrede komore RS-a Borko Đurić ističe da su sugestije privrednika uvažene, jer prvi put nisu predložena nova opterećenja realnog sektora, već se nekim mjerama predviđa i rasterećenje tog sektora.

Đurić kaže da su zacrtani ciljevi ekonomske politike prihvatljivi, jer se u prvi plan stavlja povećanje privredne aktivnosti i rast zaposlenosti, te povećanje konkurenosti i smanjenje nelikvidnosti realnog sektora, ali je i pozvao Vladu da predloži mjere izlaza iz krize domaće privrede, jer će u suprotnom ona postati trajna kategorija.

Ipak, ukazao je na nepovoljnu strukturu BDP-a, jer u njemu najveći udio ima trgovina, a tek na četvrtom mjestu je prerađivačka industrija, a ukazao je i na visoku nezaposlenost i potrebu da se stvore uvjeti za nove projekte i privlaćenje domaćih i stranih investitora te ukidanje administrativnih barijera.

U Skupštini RS-a samo su poslanici vladajuće većine, jer je opozicija i danas napustila sjednicu parlamenta nezadovoljna jer se o ovom važnom dokumentu raspravlja bez direktnog televizijskog prijenosa i nakon što je usvojen budžet prije rasprave o ekonomskoj politici.

Posted by on 2013-12-09. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login