Plakat Miltona Glejzera za promociju ZOI 1984.

Jedan od najljepših svjetskih primjeraka spoja umjetnosti i sporta je plakat Miltona Glejzera kojim su 14. zimske olimpijske igre održane u Sarajevu od 8. do 19. februara 1984. godine promovisane na međunarodnoj sceni. Plakat nije distribuisan u bivšoj Jugoslaviji, gdje je i danas gotovo nepoznat.

“Autor se koristi crtežom koji je postignut grafitnom olovkom, potom je koloriran. Sve što je urađeno crnom bojom je urađeno tušem, a dijelovi koji su kolorirani su rađeni akrilom. Dakle, ovo je kombinirani crtež”, rekao je Asim Đelilović, profesor ALU Sarajevo.

Jedinstvena Glejzerova ilustracija ne prikazuje samo vještinu majstora ilustracije. Ona je i podsjetnik na najljepše dane u historiji Sarajeva, kada je Sarajevo bilo centar svijeta.

“Milton Glejzer je kao dobri heroj koji je sve to zapakovao i ostavio”, kazao je Bojan Hadžihalilović, profesor na ALU Sarajevo

Glejzerov plakaz kojim su promovisane sarajevske olimpijske igre vrlo je tražen na aukcijskim izložbama i među kolekcionarima širom svijeta.

Sarajevski primjerak je eksponat budućeg muzeja bosanskohercegovačkog dizajna.

Posted by on 2020-02-21. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login