Planinari iz cijele regije zajedno na Lupoglavu

Lupoglav

Lupoglav

Svake godine, kada to vrijeme dozvoli, sredinu februara obilježi Međunarodni memorijalni uspon na Lupoglav.

Lupoglav je najatraktivniji vrh planine Prenj, a povod za okupljanje planinara je obilježavanje 47. godišnjice od prvog (poznatog), nažalost tragičnog, zimskog uspona iz 1970. godine, koji su izveli Ilija Dilber, Milorad Stipanović iz Zenice i Zijah Jajatović iz Sarajeva. Oni su svojim podvigom ostavili neizbrisiv trag u planinarstvu BiH i primjer mnogima koji idu njihovim stopama.

Ove godine, vrijeme je išlo na ruku organizatorima, Planinarskom savezu BiH/FBiH, i oko 200 alpinista i planinara iz cijelog regiona, koji su u nedjelju 12.2. zajedno popeli osunčani vrh Prenja. Zimski uspon na Lupoglav se ubraja u zahtjevne visokogorske ture i za njega je neophodna dobra fizička pripremljenost i adekvatna oprema, kako za uspon, tako i za noćenje u kampu podno vrha.

Oni iskusniji su se odlučili za noćni uspon, uz pomoć čeonih lampi i punog mjeseca, koji im je obasjavao put. Dolje u kampu, ušuškani u vreće za spavanje, ostali planinari čekali su jutro za pokret.

Sve u svemu, još jedan uspješan memorijalni pohod na Lupoglav bio je prilika za susret i jedinstveno druženje zaljubljenika u planinarstvo iz cijelog regiona.

 

Posted by on 2017-02-14. Filed under Konjic, Magazin, Mostar, Planinarenje, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login