Plate najveće u FBiH, a najmanje u Distriktu Brčko

plata, BiHIstraživanje portala Plata.ba pokazalo je da je u prethodnoj godini najveća prosječna neto plata u FBiH, i to u iznosu od 955 KM. U poređenju plata po kantonima, na prvom mjestu nalazi se Kanton Sarajevo sa prosječnom neto platom u iznosu od 1.125 KM.

Na posljednjem mjestu našao se Posavski Kanton sa prosječnom neto platom u iznosu od 822 KM. Kada poredimo plate po kantonima, te najplaćenije i najmanje plaćene pozicije u istim.

Istraživanjem je utvrđeno da prosječna neto plata u Republici Srpskoj iznosi 944 KM. Najveća prosječna neto plata je u Banjoj Luci i iznosi 1.062 KM dok je najmanja prosječna neto plata u Modriči i iznosi 744 KM.

Najplaćenija pozicija je pozicija Country Menadžera čija je prosječna plata 3417 KM dok je najmanje plaćena pozicija Obućara sa prosječnom platom od 391 KM.

Prosječna neto plata u Distriktu Brčko prema podacima portala Plata.ba iznosi 896 KM.

Najplaćenija pozicija jeste pozicija IT konsultanta sa prosječnom platom od 2.449 KM, dok je pozicija vozača najmanje plaćena pozicija sa prosječnom platom u iznosu od 450 KM.

U istraživanju su korišteni podaci portala Plata.ba i odnose se na prosječne neto plate u BiH u periodu 28.03.2011 – 28.03.2012. Istraživanje je pokrenuo portal Posao.ba u saradnji sa partnerima iz Slovačke, kompanijom Profesia.sk,
te predstavlja najveće online istraživanje plata u Republici Slovačkoj, Češkoj Republici, Mađarskoj, Republici Srbiji, Hrvatskoj i BiH.

Posted by on 2012-04-03. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login