Platini: Proširenje Eura neće umanjiti kvalitet takmičenja

Michel Platini

Michel Platini

Naredno nogometno evropsko prvenstvo neće izgubiti kvalitet nakon proširenja na 24 ekipe učesnice, kazao je predsjednik UEFA-e Michael Platini.

Euro 2012. ponudio je mnoštvo pogodaka u dosadašnjoj, grupnoj fazi takmičenja. Još nije odigrana utakmica bez golova, prenosi Eurosport.

Nogometna javnost strahuje da će nakon proširenja na 24 ekipe učesnice na Euru 2016. godine u Francuskoj slabiji timovi igrati defanzivan nogomet želeći da izbjegnu sramotne poraze protiv jačih nogometnih reprezentacija.

“Dvadesetčetiri tima su u redu. Dodat ćemo osam dobrih ekipa koje se mogu nositi s ostalim, a ujedno ćemo imati dobro četvrtfinale. Dobro je za razvoj nogometa da se i druge zemlje kvalifikuju”, kazao je Francuz.

Platini je ukazao na primjere ukrajinskih gradova Lviva i Harkiva, koji su uložili milione u stadione da bi ugostili samo po tri utakmice grupne faze EP-a, a nakon toga za njih je prvenstvo završeno.

“Kako možemo tražiti od tih gradova da naprave aerodrom, veliki stadion, a nakon tri utakmice za njih je Euro završen. Gradovi kao Lviv će profitirati od proširenja takmičenja jer će ugostiti više susreta i bit će im isplativije da grade infrastrukturu”, objasnio je Platini.

Nogometni šampionat Evrope održan je prvi put 1960. godine kao takmičenje četiri ekipe. Proširen je na osam timova 1980., a 1996. godine na 16 ekipa.

Posted by on 2012-06-19. Filed under EURO, Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login