Platini šef UEFA-e, Šuker u Izvršnom odboru

Michel Platini

Michel Platini

Michel Platini je bez protukandidata osvojio treći mandat na čelu UEFA-e, dok je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker izabran u novi Izvršni odbor Europskog nogometnog saveza (UEFA) na kongresu koji se održava u Beču, a na toj će dužnosti biti sljedeće četiri godine.

Za Šukera je glasovalo 34 od 54 predstavnika svih nacionalnih saveza članica UEFA-e, a uz njega su u novi IO izabrani Portugalac Fernando Gomes, Španjolac Angel Maria Villar, Mađar Sandor Csany, Ukrajinac Grigorij Surkis, Švicarac Peter Gillieron i Bugarin Borislav Mihajlov.

Prvi hrvatski predstavnik u izvršnim tijelima UEFA-e

Šuker je tako postao prvi hrvatski predstavnik u nekom od izvršnih tijela UEFA-e.

Michel Platini (59) jednoglasno je u utorak potvrđen za predsjednika Europskog nogometnog saveza u trećem mandatu na 39. redovnom kongresu UEFA-e u Beču.

Platini se na toj dužnosti nalazi od 2007. godine, a u borbi za treći četverogodišnji mandat na čelu UEFA-e nije imao protukandidata.

U uvodnom govoru na otvaranju kongresa, Platini je kazao kako je zadatak organizacije kojoj je na čelu borba protiv namještanja rezultata, dopinga, rasizma te nasilja na stadionu i oko njega.

“Postoje bitke koje nikada ne završavaju i mi ne smijemo čak niti spustiti gard kada je o tome riječ. Tu mislim na naše napore da iz nogometa izbacimo namještanje rezultata, doping, nasilje i rasizam, kao i ostale oblike diskriminacije.”

Za evropsku ‘sportsku policiju’

“Posljednjih smo mjeseci svi bili zatečeni prizorima za koje smo mislili da pripadaju prošlosti. Neki od nas iskusili smo to iz prve ruke, ja osobno prije točno 30 godina”, kazao je Platini, prisjećajući se katastrofe na stadionu Heysel u Bruxellesu prije finala Kupa prvaka 1985. godine, kada je u neredima koje su prouzročili navijači Liverpoola poginulo 39 osoba, mahom navijača Juventusa, za koji je tada Platini igrao.

“Postoje bitke koje možemo dobiti samo uz pomoć civilnih vlasti, jer nismo ni zakonodavci ni suci ni policija. Stoga ponavljam poziv za jačanje svijesti kod civilnih vlasti kako bismo izbjegli ponavljanje crnih dana iz ne tako davne prošlosti, kada su huligani i fanatici svih vrsta vladali na određenim europskim stadionima. Za to nam trebaju stroži režimi ponašanja na europskim stadionima i, ono što već duže vrijeme zagovaram, stvaranje europske sportske policije”, dodao je Platini, kako prenosi Hina.

Posted by on 2015-03-25. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login