Plenum građana Sarajeva poziva na proteste

Plenum, SarajevoU večerašnjem obraćanju učesnika 5. Plenuma građanki i građana Sarajeva, koji je održan u prepunom Domu mladih u Sarajevu, pozvani su građani da se sutra okupe na protestima, koji će kao i prethodnih dana biti organizovani u Sarajevu.

Naredni Plenum je zakazan za utorak, u Domu mladih sa početkom u 17:30 sati.

“Treba razmišljati o osnivanju Plenuma na nivou cijele države, narodnog plenuma, koji bi bio kao jedna alternativna narodna skupština”, rekao je jedan od učesnika.

Jedan od zahtjeva jeste i taj da parlamentarci ne primaju više od prosječne radničke plate.

“Inicirati uspostavljanje plenuma BiH u vidu narodne skupštine! Osnovati institut za razvoj poduzetništva. Ministarstva obrazovanja moraju prestati diskriminirati djecu sa invaliditetom!”, neki su od zahtjeva večerašnjih učesnika Plenuma, a prijedlog za formiranje nove partije, izazvao je negodovanje prisutnih.

Jedan od učesnika je poručio da će se “boriti za prava svoje djece”.

Plenum zahtijeva da Skupština KS bez odlaganja usvoji zahtjeve koji su im dostavljeni 18. februara.

Zatim, Plenum najoštrije osuđuje prekomjernu upotrebu sile pripadnika MUP KS koju je utvrdio i nezavisni izvještaj HRW o kojem će Evropski parlament raspravljati na sljedećoj sjednici.

Plenum, također, zahtijeva da Skupština kantona hitno poduzme mjere koje će uspostaviti sigurnost ljudi koji se svakodnevno okupljaju na ulici i spriječi svaki pokušaj ograničavanja prava na okupljanje i protest.

Na večerašnjem Plenumu građana Sarajeva obratili su se i učesnici plenuma iz Fojnice, Konjica, Mostara.

Podsjetimo, Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo danas je razmatrao zahtjeve Plenuma građana Sarajeva i usvojio zaključke koji bi se u ponedjeljak trebali naći pred poslanicima Skupštine Kantona Sarajevo.

Također, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) danas su upozorili da posjeduju saznanja da se “u određenim dijelovima grada, organiziraju grupe mladih osoba koje planiraju da okupljanje građana na dan 22.02.2014. godine, subota, iskoriste za nasilne proteste, usmjerene prema objektima kantonalnih i državnih institucija, te policijskim službenicima koji će vršiti osiguranje protestnog okupljanja”.

Posted by on 2014-02-22. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login