Plenum Sarajeva formirao radne grupe, Mostarci formulisali zahtjeve

Mostar, Plenum

Mostar, Plenum građana

U Bosni i Hercegovini u subotu su održani protesti i plenumi u nekoliko gradova, između ostalog, u Zenici, Mostaru, Tuzli i Sarajevu.

U Sarajevu su protesti trajali do 17.30, kada je u Domu mladih počeo novi plenum građana.

Na samom početku okupljenima se obratio voditelj i glumac Mladen Jeličić Troka, koji je iznio zahtjev da se od svih plaća uposlenika dva posto izdvoji za liječenje oboljele djece i pet posto za obrazovanje.

On je istakao da se omladina treba više angažovati radi prosperitetnije budućnosti BiH. Dobio je veliki aplauz auditorijuma postavivši pitanje: “Studenti, gdje ste?!”

Nidžara Ahmetašević, učesnica Plenuma, kazala je da je cilj plenuma, a i demonstracija natjerati vlast da radi svoj posao. “Želimo da pošaljemo poruku onima koji su na vlasti i reći im šta treba da rade. Želimo plenumom građana da vlast učinimo funkcionalnom i da izglasamo zahtjeve koje su građani uputili”, kazala je Ahmetašević.

Inače, plenum se očitovao po sedam tačaka dnevnog reda. Najvažnija među njima je prijedlog o formiranju i izglasavanju tehničkih radnih grupa. Kako bi plenum mogao nastaviti sa radom potrebno je, navode koordinatori, da se direktno uključi što veći broj građana. Planirano je da se formira šest radnih grupa: za medije, za formulaciju zahtjeva, za pravna pitanja, za međuplenumsku saradnju, za proteste i za logistiku plenuma.

Za nedjelju su zakazani novi protesti u Sarajevu od 12 do 14 časova, a četvrti plenum u ponedjeljak u 17.30 sati.

Prethodno su demonstranti blokirali saobraćaj ispred zgrade Predsjedništva BiH, Ali-pašine džamije i kod Higijenskog zavoda. Skandirali su “Ovo je Bosna” i “Ostavke”.

Nastavljeni su protesti građana i u Mostaru, a tokom poslijepodneva Plenum građana tog grada definirao je četiri ključna zahtjeva koji će se uputiti vlastima.

Nakon sjednice, održane s početkom u 15 sati, Plenum građana Mostara je iz više desetina zahtjeva izdvojio četiri s kojima već u ponedjeljak namjeravaju istupiti pred Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona, od koje traže vanredno zasjedanje. Koji su zahtjevi govori Feđa Fajić, iz Koordinacionog odbora Plenuma građana Mostara:

“Smjena Vlade HNK, ukidanje paušala i beneficija političara, uključujući tzv. bijeli hljeb, usklađivanje njihovih plata sa prosječnim platama, donošenje Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodica sa djecom na nivou HNK. Tražimo zvanični izvještaj MUP-a HNK/HNŽ o demonstracijama u Mostaru i aktivnostima koje poduzimaju, njihovu procjenu sigurnosnog stanja u HNK/HNŽ, kao i imena svih osoba koje su privedene na informativne razgovore, koje su novčano kažnjene, te protiv kojih je pokrenut krivični postupak.”

Sljedeći Plenum građana najavljen je za ponedjeljak, 17. veljače u OKC-u “Abrašević” s početkom u 17 sati.

Oko 16 sati počeo je protest na Španskom trgu u centru Mostara. Oko 200 ljudi učestvovalo je u mirnom protestu, a oko 17 sati, građani su na pet minuta blokirali saobraćaj na toj centralnoj mostarskoj raskrsnici. Sa skupa je upućen i zahtjev gradonačelniku Ljubi Bešliću da se u najkraćem mogućem roku obrati građanima.

Skupu ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u subotu je prisustvovalo stotinjak ljudi, a sve je proteklo mirno.

Više od 200 građana sudjelovalo je na drugom sastanku Plenuma građana Zenica, koji je birao ekspertne grupe za pojedine oblasti, kako bi se konkretizirali zahtjevi prema nadležnima u vlasti.

Novi prosvjedi u Zenici najavljeni su za idući tjedan. Očekuje se termin zakazivanja kantonalne skupštine, koja će odlučivati o ostavkama premijera i članova Vlade.

rse / bih-x.info

Posted by on 2014-02-16. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login