Plenumi: Opteretiti bogate, olakšati siromašnima

Mostar, protestiDo kraja ove sedmice očekuje se da predstavnici plenumâ građanâ iz nekoliko gradova Federacije BiH Vladi i Parlamentu tog bh. entiteta predaju usaglašene zahtjeve, sa kojima građani koji učestvuju na demonstracijama izlaze pred vlasti. Iako još od početka protestâ u BiH pojedine političke opcije i njima bliski intelektualci tvrde da su demonstracije političkog karaktera, da iza njih stoji neka od stranaka ili je riječ o zavjeri protiv nekog od bh. narodâ, iz zahtjeva koje su neki od plenumâ već usvojili da se iščitati kako je riječ o stavovima prvenstveno ekonomsko-socijalnog karaktera.

Zapravo, riječ je o potezima koje su bh. političke elite – smatraju ekonomski eksperti – trebale odavno povući, a na šta su stručnjaci već godinama upozoravali.

“Lopovi, lopovi…”

Već više od mjesec dana u gradovima širom Bosne i Hercegovine ovo je ocjena koju okupljeni građani daju političkim elitama. Sa preko pola miliona nezaposlenih, te ogromnim razlikama između ekstremno bogate manjine i mase stanovništva koje živi oko granice siromaštva, prema ocjenama stručnjaka, Bosna i Hercegovina dotiče samo dno društveno-ekonomske krize u kojoj se nalazi.

Međutim, uprkos tome, političke elite u BiH, ali i u regionu, većinom u protestima građana vide političku zavjeru. Tako se tumačenja uzroka demonstracija kreću od onih da iza svega stoji jedna stranka ili da je, ustvari, riječ o zavjeri jednog naroda s ciljem ukidanja entitetâ ili kantonâ.

Tako naprimjer, iz nekih stranaka sa hrvatskim predznakom su u više navrata isticali da je indikativno kako su protesti počeli samo dan nakon što je u Evropskom parlamentu donesena rezolucija, kojom se – u suštini – osuđuje bošnjačka i srpska, a podržava hrvatska politika u BiH. Evo šta je o tome na nedavnom predavanju u Mostaru rekao sin prvog predsjednika Hrvatske, prof. dr. Miroslav Tuđman:

„Da li je to slučajno, ili se dogodilo kao izravna posljedica dan prije nego što su počeli neredi u Tuzli – Evropski parlament je donio onu rezoluciju u kojoj je osudio i unitarizam i separatizam u BiH, odnosno te političke koncepcije, a predložio je i zagovarao je federalizaciju kao jedino rješenje.“

S druge strane, posljednjih dana plenumi građana u nekoliko mjesta Federacije BiH rade na usaglašavanju zahtjeva koji će biti upućeni Vladi i Parlamentu tog bh. entiteta, a odnose se na probleme za koje je taj nivo vlasti nadležan.

Tako je Plenum građanki i građana Mostara usvojio deset zahtjeva, kojima se, uz ostalo, traži ostavka Vlade Federacije BiH, ukidanje beneficija političarima, revizija privatizacije, te prestanak zaduživanja radi kreditiranja javne potrošnje. Portparol mostarskog Plenuma Feđa Fajić je u izjavi za RSE posebno izdvojio:

„Uvođenje progresivnih stopa oporezivanja kako bi svi poreski obveznici plaćali porez po različitim stopama, u zavisnosti od visine dohotka, odnosno ostvarene dobiti. Ovo je jedan, možda od najvažnijih zahtjeva što se tiče građana: pokretanje inicijative prema Parlamentu BiH za izmjenu Zakona o PDV-u s ciljem uvođenja diferencijalne poreske stope, uz nultu stopu za osnovne životne namirnice.“

Da su sa tim zahtjevima plenumi građana na pravom tragu slažu se i ekonomski stručnjaci. Potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH Jago Lasić, koji godinama upozorava na lošu ekonomsku politiku bh. vlasti, ističe:

„BiH je jedina zemlja u CEFTI i u neposrednom susjedstvu gdje je ista stopa PDV-a i na kruh i na lijekove, i na luksuzne jahte i na helikoptere i na luksuzne aute.“

Šta bi se dogodilo kada bi se jedinstvena stopa PDV-a u BiH od 17 posto promijenila, Lasić naglašava:

„Imajući u vidu prevelika raslojavanja u BiH, začuđuje da vlasti BiH nisu pokrenule makar inicijativu da se uvedu snižene stope PDV-a makar na osnovne živežne namirnice, na lijekove, na knjige, na ono što koristi svaki stanovnik BiH, a time bi se na neki način pomoglo socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva.“

Na teško stanje u BiH nedavno je upozorio i bivši predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić, koji je o špekulacijama ko protestira a ko ne, poručio:

„Jer nisu prosvjedovali samo jedni dok su drugi i treći šutjeli. Prosvjedovali su svi, negdje više, negdje manje – to je istina.“

Predlažući promjene koje bi od BiH napravile, normalnu, funkcionirajuću državu, Stjepan Mesić je istakao da tako nešto nije nemoguće:

„Usprkos svim nacionalizmima i nacionalističkim sablastima sa kakvima se svakodnevno susrećemo, usprkos svim karijeristima koji na nacionalnoj priči, a zapravo na golom nacionalizmu, na podjelama i na podgrijavanju međunacionalne mržnje grade svoje karijere, ali i gomilaju svoje bogatstvo.“

Očekuje se da će koordinacija plenumâ građanâ iz nekoliko gradova Federacije BiH do kraja ove sedmice uspjeti izglasati, usuglasiti i predati entitetskim vlastima Federacije BiH svoje zahtjeve. Ističu da od njih neće odustajati i da će svaki dan izlaziti na ulice.

rse / bih-x

Posted by on 2014-03-21. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login