Po kupovnoj moći, BiH posljednja u regiji

BiH KMPrema posljednjim podacima Eurostata, bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku prema standardu kupovne moći u BiH iznosi 29 posto od prosjeka EU, što je za jedan posto manje od Albanije, države koja je godinama bila prikovana za samo dno u ovoj regiji.

Ovog puta BiH preuzela začelje i zasjela na neslavno dno, gdje bi mogla dugo ostati, barem tako tvrde ekonomisti.

Imajući u vidu činjenicu da je BDP po paritetu kupovne moći jedan od najrelevantnijih indikatora ekonomskog standarda građana, može se zaključiti da su građani Bosne i Hercegovine najsiromašniji u Evropi, navodi se u istraživanju, piše Večernji list.

Trend pada

Studija je, međutim, pokazala trend pada ovog indikatora u slučaju BiH, dok Albanija, za razliku od ranijih godina, bilježi rast.

Ovaj postotak u BiH se nije promijenio u odnosu na 2010. i 2011. godinu, navodi Eurostat koji je objavio podatke o bruto domaćem proizvodu i stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku, iskazanim preko standarda kupovne moći.

Prema posljednjim podacima, BDP po glavi bh. stanovnika u iznosio je 6.634 KM, odnosno 4718 USD ili 3392 eura.

Od zemalja regije, Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 62 posto od prosjeka EU, dok je Crna Gora drugoplasirana s 41 posto.

Srbija se nalazi na razini od 36 posto, Makedonija 35 posto, a Albanija 30 posto od europskog prosjeka.

Stanje u Uniji

Najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći među članicama EU ima Luksemburg, a najmanji Bugarska. Razina BDP-a Luksemburga je 2,5 puta veći od prosjeka u EU i iznosi 263 posto, dok je bugarski 47 posto od prosjeka EU.

Iza Luksemburga, s 30 posto većim BDP-om po stanovniku od prosjeka u EU je Austrija, trećeplasirana je Irska, zatim Holandija, Švedska, Danska, Njemačka i Belgija.

Hrvatska se, s BDP-om po stanovniku za 38 posto manjim od prosjeka EU, nalazi u grupi s Poljskom, Mađarskom i Latvijom.

Eurostatov alternativni indikator stvarne pojedinačne potrošnje po stanovniku, prema procjeni pojedinih analitičara, bolje odražava stvarni životni standard domaćinstava EU.

Posted by on 2013-12-21. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login