Pobjednički projekat za eksterijer paviljona BiH na Shanghai World Expo 2010

Miron Ibrahimpašić iz “in/out arh studio”, zajedno s arhitekticama Lamilom Simišić i Jasminom Dizdarević, osvojio je prvu nagradu za eksterijer na konkursu za dizajniranje paviljona Bosne i Hercegovine na Shanghai World Expo 2010. U nastavku pogledajte kako izgleda ovaj kompletan projekat te pročitajte šta o svom radu iznosi tim arhitekata “in/out arh studio”.

BiH, Expo 2010 01Koncept – stvaranje ideje

Prateći temu “Bolji grad – bolje življenje” ovogodišnji Expo nastoji prikazati trenutni način života u modernim gradovima. S tim na umu, mi smo bili inspirisani brilijantnim arhitektonskim primjerima iz prošlosti naše zemlje. Radeći sa temom naših srednjovjekovnih utvrđenih gradova, primijenili smo taj koncept kao ideju za uređenje unutrašnjih prostora. Vjerujemo da ovaj koncept odgovara temi takmičenja koja dozvoljava ograničen prostor i uključuje ideju “jedan svijet, jedan grad.”

Tražeći odgovarajući uzorak za ovu prezentaciju i analizirajući parametre konkurencije, 5 scena + VIP i simbolizma 5 elemenata, došli smo do sheme za unutrašnjost naše strukture koja se veže uz odnos i raspored elemenata: drvo, vatra, zemlja, metal i voda.

BiH, Expo 2010 02Prateći osnovno pravilo kretanja ovih elemenata u koordinatnom sustavu, ovaj naizgled jednostavan koncept transformisao je cijelu unutrašnjost naše strukture u kompleksan prostor. Paviljon je izvana ukrašen s dječjim crtežima kao obveznim elementom.

BiH, Expo 2010 04Unutar paviljona

Unutrašnjost se sastoji od 5 scena. Prva scena, Nukleus ili Gradski prostor, u horizontalnoj formaciji, kao i u svom vertikalnom osvjetljenju, predstavlja ideju Agore – centra grada. Četiri stanice obuhvataju srž (Nucleus), stvarajući zasebne sfere, koje u svojim karakteristikama odgovaraju jedna drugoj, ali informacije u njima su specifične i jedinstvene. Platno (mreža, jedro) kaskadno pada sa stropa ne služi samo kao dizajnerska varka interijera, već djeluje i izravno pridonosi prezentaciji, čineći prostor razigran u svim svojim manifestacijama.

Razigranost fasade

Vanjska struktura je definisana složenošću njegove unutrašnje forme. Unutrašnji dizajn je takav da teče prema van, pretvarajući se u (zaštitne) trake (pruge), koje obuhvataju strukturu. Mi smo odlučili da uključimo ovo u pokušaju stvoranja jedinstva (ravnoteže) (između) interijera i eksterijera. Trake ugrađene u fasadu odražavaju razigranost dječjih crteža predstavljenih na njima; one su sklad dječijih igara prikazan kroz mrežu fasade. Trake su postavljene u dva sloja. Montiran na kotačima, unutrašnji sloj sa pokretima u smjeru kazaljke na satu (slijeva nadesno) omogućuje promjenu izgleda fasade u zadanim intervalima.

BiH, Expo 2010 03Prezentacija Bosne i Hercegovine

Naš cilj je stvoriti jedinstveni prostor, prostor koji sadrži i kombinira različite segmente prezentacije naše zemlje, dok u isto vrijeme uređuje (organizuje) interijer na takav način da bi se posjetioc/posjetiteljka osjećao/la ugodno u obilju informacija.

Složenost interijera, stvorena prateći jednostavna pravila, stvara mnoštvo mogućnosti za prezentaciju ove izložbe. Naša namjera je da navedemo posjetioca/posjetiteljku da iskorači iz (stagnacije) (svakodnevnog života) statusa quo i zaplovi kroz naš prostor.

Sanja V.  – bih-x.info

Posted by on 2010-03-12. Filed under Arhitektonski detalji, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

2 Responses to Pobjednički projekat za eksterijer paviljona BiH na Shanghai World Expo 2010

You must be logged in to post a comment Login