Pobunjeničko rukovodstvo prelazi u Tripoli

Libija, pobunjeniciPrelazna vlada libijskih pobunjenika saopštila je danas će preći iz Bengazija u Tripoli, što je još jedan u nizu koraka ka preuzimanju kontrole nad zemljeom u vrijeme kada je ponovo otvorena jaka vatra oko posljednjeg uporišta Muamera Gadafija u prijestonici.

U ranim jutarnjim satima, odjeknula je jaka vatra iz automatskog naoružanja nedaleko od naselja Abu Salim, gdje se pobunjenici bore sa Gadafijevim snagama utvrđenim u stambenim zgradama.

Gadafi je još u bjekstvu, ali je ministar finansija iz pobunjeničke vlade Ali Tarhuni rekao da njegovo hapšenje nije preduslov za uspostavljanje nove administracije u Tripoliju.

“Možemo početi obnovu svoje zemlje. Gadafi je taj, koji se krije u kanalizaciji i prebacuje se iz jedne u drugu”, rekao je Tarhuni.

Od ulaska u Tripoli tokom prošlog vikenda, pobunjenici se bore za preuzimanje kontrole nad prijestonicom. Početkom sedmice, zauzeli su Gadafijev kompleks Bab al Aziziju nakon čega su otpočele borbe za naselje Abu Salim.

Ispred Bab al Azizije je i mučan prizor koji ukazuje na to da su izvršena ubistva civila u stilu egzekucije.

Više od 20 tijela, od kojih su nekima ruke vezane plastičnim povezima i sa primjetnim ranama na glavi, leži na travnjaku u dijelu kompleksa u kojem su Gadafijevi simpatizeri u proteklih nekoliko mjeseci postavili šatore i kampovali.

Identitet ubijenih nije poznat, ali smatra se da su to najvjerovatnije aktivisti koji su postavili improvizovano šatorsko naselje u znak solidarnosti sa Gadafijem i njegovim pozivima na otpor protiv NATO bombardovanja.

Nije poznato ko je odgovoran za ubistva.

UN su kasno sinoć pozvale obje strane u sukobu da preduzmu određene korake kako bi bilo spriječeno nasilje i osveta.

Posted by on 2011-08-26. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login