Počela balkanska konferencija o sigurnosti i tehnologiji

konferencijaU Sarajevu je jutros počela regionalna konferencija “Sigurnost Balkana, tehnologija i obrazovanje – izazovi u svijetu kibernetičke infastrukture”.

Konferencija je okupila ministre unutrašnjih poslova zemalja jugoistočne Evrope, koji su jučer stigli u glavni grad Bosne i Hercegovine, gdje su razgovarali o regionalnoj saradnji u oblasti sigurnosti, a sinoć su na Ilidži imali neformalno druženje.

Novinar agencije Anadolija javio je da u radu današnje Konferencije učestvuju predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, premijer i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Idris Naim Šahin, ministar unutrašnjih polsova Crne Gore Ivan Brajović, ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Ranko Ostojić, ministrica unutrašnjih poslova Republike Makedonije Gordana Jankulovska, kao i brojni predstavnici međunarodnih organizacija i agencija.

Konferencija na temu “Sigurnost Balkana, tehnologija i obrazovanje – izazovi u svijetu kibernetičke infastrukture” organizira Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji sa Američkim univerzitetom u BiH (AUBiH), a pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA).

Na marginama konferencije bit će održan niz bilateralnih sastanaka, među kojima je i susret srbijanskog premijera Ivice Dačića sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem, kao i sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Posted by on 2012-09-13. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login