Počela je jesen: Biće toplija od prosjeka

jesenNa sjevernoj Zemljinoj polulopti jesen je počela u petak u 22.01. U isto vrijeme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počelo je proljeće.

Jesen 2017. godine na prostoru Bosne i Hercegovine, prema prognozama, trebala bi biti nešto toplija u poređenju sa prosječnim temperaturama zraka tokom jeseni.

Iako se, prema prognozama, očekuje nešto toplija jesen u odnosu na višegodišnji prosjek, to ne znači da neće biti izraženijih hladnijih razdoblja, navodi Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH.

Istovremeno, mogući su i kraći izrazito topli periodi. Hladniji periodi se očekuju u drugoj polovini septembra, početkom oktobra i krajem novembra. Nešto više temperaturne vrijednosti u odnosu na srednju temperaturu zraka u periodu (1981. – 2010.) očekuju se u drugoj polovini oktobra i početkom novembra.

Srednje minimalne temperature zraka biće približne višegodišnjem prosjeku u oktobru i novembru. U septembru srednje minimalne temperature prema modelima trebale bi biti više u odnosu na višegodišnji prosjek.

Posljednjeg vikenda u oktobru biće završeno ljetno računanje vremena.

Jesen će trajati do 22. decembra, kada počinje zima.

Posted by on 2017-09-23. Filed under Ekologija, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login