Počela kampanja ”Potpisujem” za primjenu Konvencije protiv nasilja prema ženama

Regionalna kampanja ”Potpisujem” za primjenu Konvencije protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici počela je u BiH i u još pet zemalja regije.

nasilje nad ženamaBosna i Hercegovina je u julu 2013. godine ratifikovala Konvenciju Savjeta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Konvencija je međunarodni ugovor koji obezbjeđuje sveobuhvatnu zaštitu žena od različitih oblika nasilja. Sveobuhvatna zaštita podrazumijeva sprečavanje nasilja, direktnu zaštitu žena od nasilja, gonjenje i kažnjavanje počinilaca nasilja i djelotvoran i efikasan sistem praćenja primjene odredbi Konvencije.

Kampanja ”Potpisujem“ zalaže se za punu primjenu Konvencije, a vode je nevladine organizacije koje rade na sprečavanju i suzbijanju nasilja prema ženama u 6 država regiona (Srbija, BiH, Makedonija, Hrvatska, Slovenija i Austrija).

U Bosni i Hercegovini, kampanju vode Fondacija “Udružene žene” Banja Luka i partnerske organizacije, “Žena BiH” Mostar, “Medica” Zenica, “Lara” Bijeljina, “Prava za sve” Sarajevo i “Budućnost” Modriča.

Podrži i ti primjenu Konvencije tako što ćeš prijaviti nasilje i tražiti pomoć.
SOS Telefoni FBiH 1265, RS 1264.
Policija 122.

Više informacija o kampanji i načinu na koji je možete podržati naći ćete na potpisujem.org

Posted by on 2013-12-09. Filed under Banja Luka, Bijeljina, Modriča, Mostar, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login