Počela Likovna kolonija Breške

Likovna kolonija Breške Tuzla ove godine ugostila je 13 umjetnika iz Bosne i Hercegovine koji će stvarati do petka, 26. juna, kada će biti održano svečano zatvaranje kolonije

likovna kolonija
likovna kolonija

Među učesnicima je i Merima Pirja, akademska slikarka iz Konjica s dugogodišnjom sarajevskom adresom. Ona je istakla da su joj prvi utisci pozitivni, te da su domaćini i gostoprimstvo na nivou, a ambijent i priroda posebni i inspirativni.

Umjetnike je pozdravio i župnik Župe Breške fra Marko Antić, te im poželio dobrodošlicu.

“Vjerujem da ćemo i ove godine vidjeti dvadesetak umjetničkih djela koja ostaju veliko umjetničko bogatstvo i nama i ovom gradu”, istakao je fra Marko Antić.

Predsjednik HKD Napredak – Glavna podružnica Tuzla Ivica Kovačević kazao je da Breške na poseban način ožive u vrijeme održavanja likovne kolonije.

“Likovna kolonija je zaista jedna lijepa priča u našem gradu”, istakao je Kovačević.

Prodajom umjetničkih radova nastalih na Likovnoj koloniji Breške stipendiraju se nadareni učenici i đaci.

Pokrovitelji Likovne kolonije Breške su ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, ministarstvo kulture, mladih i sporta Tuzlanskog kantona, Grad Tuzla, Župa Breške, te švajcarska organizacija Border fri.

Posted by on 2020-06-22. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login