Počela sanacija i remont tramvajske pruge

Sarajevo, tramvajPočetak sanacije i remont jednokolosječne tramvajske pruge u ulici Mula Mustafe Bašeskije i Maršala Tita, od Baščaršije do ,”S” krivine na Marijin-Dvoru, počeo  je danas.

Ovo je projekt kojim počinjemo velike zahvate koje smo dogovorili, a radovi na sanaciji i remontu će trajati dva do tri mjeseca, rekao je premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić.

Uz nadu da će biti zadovoljeni svi jako zahtjevni tehnički uvjeti, a to se prije svega odnosi na dio tramvajske pruge koji prolazi pored objekata koji su pod zaštitom države i starih objekata, Musić je čestitao resornom ministru saobraćaja u KS-u Harisu Luliću i građanima.

Musić je građane Sarajeva zamolio za „malo strpljenja a onda ćemo imati putnički saobraćaj s manje buke, sigurniju vožnju, a tramvaji će biti prilagođeni novoj pruzi”.

Prva faza se realizira na dionici od raskršća Higijenski zavod do “S” krivine na Marijin-Dvoru, uključujući skretnicu tramvajske linije “6”, a radovi će trajati šest mjeseci što će zavisiti i od vremenskih uvjeta.

Druga feza od Higijenskog zavoda do Baščaršije  bit će realizirana u junu nakon uspostavljanja tramvajskog saobraćaja na liniji broj “6”.

Sanacija i remont tramvajske pruge nastavak je aktivnosti obavljene 2004. i 2005.godine na dionici pruge od Marijin-Dvora do Baščaršije.

Vrijednost cijelog projekta je oko šest miliona KM, a sredstva je osigurala Vlada Kantona Sarajevo.

Tramvajski saobraćaj će se u prvoj fazi radova odvijati preko Željezničke stanice, a od Zemaljskog muzeja do Baščaršije saobraćat će autobusi.

Trolejbuski saobraćaj će se normalno odvijati, izuzev od 21.aprila do 7. maja kada će se raditi raskrsnica Higijenski zavod i bit će obustavljena linija trolejbusa prema Jezeru.

Doći će i do poremećaja u drumskom saobraćaju, s izvođačima je postignut dogovor da ga bude što manje, a o režimu drumskog saobraćaja javnost će biti pravovremeno obaviještena.

Radit će se intenzivno, često i noću da bi se radovi što brže obavili, a poremećaji u saobraćaju sveli na minimum.

Posted by on 2012-04-21. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login