Počela sanacija Titove pećine u Drvaru

Drvar, Titova pećina
Drvar, Titova pećina

U Drvaru je počela sanacija Titove pećine, koja je bila zatvorena za posjetioce od aprila, kada je odron uništio drvenu baraku.

Suzana Jović, direktorica Centra za kulturu i sport u Drvaru pod čijom je upravom Memorijalni kompleks “25. maj 1944” u kojem se nalazi Titova pećina, rekla je Srni da su radovi počeli jutros i da je rok za završetak 15 dana.

Izvođač radova je firma “Menadžer” iz Lukavca, a 50.000 za sanaciju pećine odobrila je Vlada Federacije BiH.

Jovićeva je rekla da se 5. oktobra u spomen-kompleksu “25. maj 1944” organizuje 18. privredno-turistička manifestacija “Dani drvarske drenjine”.

“Očekujemo da će do tada biti završena sanacija i da će Titova pećina biti otvorena za posjetioce”, dodala je Jovićeva.

Titovu pećinu, nakon posljedenjeg rata u BiH godišnje posjeti od 5.000 do 10.000 turista.

Do posljednjeg rata Titovu pećinu i Memorijalni kompleks “25. maj” godišnje je posjećivalo i do 200.000 turista, a ova destinacija nekada je predstavljala nezaobilazni dio mnogih učeničkih izleta, ekskurzija i turističkih tura kroz Jugoslaviju.

Titova pećina obnovljena je i otvorena za turiste 2006. godine, a Memorijalni kompleks sa Muzejom “25. maj” 2009. godine, kada je obilježeno 65 godina od neuspjelog njemačkog desanta na Drvar u Drugom svjetskom ratu.

Posted by on 2019-09-19. Filed under Drvar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login