Počele da kasne penzije u RS

penzioneriPenzije u Republici Srpskoj su ovog mjeseca kasnile više od 15 dana. I danas ima penzionera koji još čekaju da im poštar donese penzijski ček za maj iako u entitetskom penzijskom fondu kažu da su sa isplatama završili prije par dana. U Fondu PIO RS ističu kako je penzija kasnila zbog slabijeg priliva novca, dok u Udruženju penzionera naglašavaju kako neće dozvoliti kašnjenje penzija.

Desilo se ono na šta su analitičari upozoravali mjesecima – da četvrt miliona zaposlenih neće moći da isfinansira isti broj penzionera u Republici Srpskoj. Rukovodstvo Fonda PIO RS zbog slabog priliva sredstava od doprinosa prinuđeno je i da se zadužuje kod komercijalnih banaka da bi penzije bile isplaćene. I pored toga, u Fondu tvrde da nisu u krizi. Portparol Fonda Tihomir Joksimović rekao je da su penzije kasnile zbog neuobičajeno slabijeg priliva sredstava, okrivivši poslodavce da plate isplaćuju, dok sa doprinosima kasne i do dva mjeseca. Joksimović trenutno nije mogao kazati hoće li penzije kasniti i narednog mjeseca.

„Teško je govoriti da li će biti istovjetan priliv kao i prošli mjesec, ili će biti gori ili lošiji, iz prostog razloga jer su ti prilivi neujednačeni. Desilo nam se da je isplata ove posljednje penzije trajala toliko dugo zato što je po osnovu doprinosa prikupljeno 10 miliona maraka manje nego prethodnog mjeseca, bez nekog posebnog razloga, koga prosto ne možete da identifikujete“, naveo je Joksimović.

U Udruženju penzionera Republike Srpske ističu da se mora održati redovnost u isplati penzija. Predsjednik Udruženja Rade Rakulj priznaje da je trenutno najbitnije upravo to obezbjediti, te da je povišica penzija na dugom štapu.

„Dogovor postoji da penzije moraju ići prije plata. Dakle, nema plata dok se ne isplate penzije“, istakao je Rakulj.

Na ulici, među penzionerima, najviše je zabrinutih lica. Penzije su, kažu, male i ovako sastavljaju kraj sa krajem, šta bi tek bilo da bude većeg kašnjenja.

Direktor Fonda PIO RS Mladen Milić nedavno je istakao kako Fond zahtijeva već tri godine od entitetskih vlasti da se pređe na trezorski sistem isplate penzija, poput budžetskih korisnika. To bi, kaže, omogućilo da se manjak sredstava nadomjesti mimo dizanja skupih kredita. Pet penzija bi se moglo isplatiti i ako bi Fondu bio uplaćen i dug od 450 miliona maraka za neuplaćene doprinose, pa se zahtijeva i aktivniji rad kontrolnih organa. Osim privatnih poslodavaca, i javni sektor je veliki dužnik. Samo zdravstvene ustanove u RS, Fondu PIO duguju preko 30 miliona evra za neuplaćene penzijske doprinose.

Posted by on 2015-07-02. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login