Počeli glavni radovi na sanaciji brane HE Višegrad

Višegrad, HE

Višegrad, HE

Direktor preduzeća Hidroelektrane na Drini Mile Lakić potvrdio je da su poslije pripremnih počeli glavni radovi na sanaciji procurivanja vode ispod pregradne brane Hidroelektrane Višegrad.

“Radi se o specifičnom projektu jedinstvenom u Evropi koji se najvećim dijelom finansira kreditom Evropske investicione banke i dijelom vlastitih sredstava”, naveo je Lakić.

On se nada da će glavni izvođač radova, austrijska firma Strabag, uspjeti da spriječi procurivanje vode ispod brane koje je primijećeno još 1991. godine, samo dvije godine nakon puštanja u rad višegradske hidroelektrane.

Lakić je dodao da će se poslije ovog projekta povećati sigurnost pregradne brane, ali i proizvodnja električne energije od pet posto.

Direktor Strabagovog sektora inženjerskih konstrukcija za jugoistočnu Evropu Zoran Stojić rekao je ranije da je cilj da se procurivanje vode sa 15 smanji na pet metara kubnih u sekundi.

“Najteže pred nama je zatrpavanje podvodnih kaverni injektiranjem i zaprečavanjem prodora vode ispod temelja brane, ali se nadamo da će radovi biti završeni u roku od 18 mjeseci”, rekao je Stojić.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković ocijenio je da je riječ o izuzetno značajnom projektu za ovu lokalnu zajednicu, a investicija od 23 miliona KM realizovat će se i kroz zapošljavanje i angažovanje domaćih firmi.

Posted by on 2013-03-29. Filed under Ekonomija, Vijesti iz BH gradova, Višegrad. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login