Počeli protesti bh. radnika: Nećemo biti robovi

protestiProtesti se održavaju pod sloganom “Robovi biti nećemo!” koji po ocjeni prisutnih oslikava današnju situaciju u BiH, kada su u pitanju radnička prava. Radnici su na proteste stigli sa pištaljkama i transparentima, a čuva ih jako policijsko osiguranje. Na protestima je lociran i automobil s razglasom iz kojeg se čuju zahtjevi radnika.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović rekao je da su zahtjevi radnika iz domena ekonomske, radno-pravne, socijalne politike, te da traže konkretnu političku odgovornost, prekid blokada i otvaranje novih radnih mjesta.

“Ljudima je preko glave svih dosadašnjih nadmetanja i podmetanja. Najprofitabilniji posao u našoj državi je postala politika. Dosta je više toga. Najprofitabilniji posao mora biti proizvodnja”, poručio je Bajramović.

Istaknuo je zadovoljstvo današnjim protestima i brojem okupljenih radnika, dodavši da se protesti svugdje u svijetu prave da bi se “davao vjetar u leđa” predstavnicima radnika da pregovaraju s vlastima, da se donose određene odluke.

Bez uvezanog radnog staža je oko 50.000 radnika, ističu u Savezu samostalnih sindikata BiH, a veliki je broj i onih koji ne mogu ovjeriti zdravstvenu knjižicu.

Kako je predviđeno, povorka radnika obići će državne i federalne institucije, a planirano je da se zaustave i ispred zgrade OHR-a.

Posted by on 2013-05-30. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login